Koronasmitte påvist i Lofoten

Smittet: Sykehuset på Gravdal bekreftet onsdag kveld at en pasient er smittet med covid-19

Smittet: Sykehuset på Gravdal bekreftet onsdag kveld at en pasient er smittet med covid-19 Foto:

Det første tilfellet av koronasmitte er nå påvist i Lofoten.

DEL

Det bekrefter Nordlandssykehuset i en pressemelding onsdag kveld ved 19.20-tiden.

- En inneliggende pasient ved Nordlandssykehuset Lofoten har i dag, 18. mars, positiv test på covid-19. Det er iverksatt smitteoppsporing blant alle som har vært i kontakt med pasienten, og de som har vært i nærkontakt med pasienten blir satt i karantene, melder sykehuset.

- Smitteoppsporing

Kommuneoverlegen i pasientens hjemkommune er varslet slik at smitteoppsporing i pasientens hjemmemiljø kan iverksettes.

- Situasjonen vil medføre redusert kapasitet ved Nordlandssykehuset Lofoten. Pasienter fra Vågan som trenger øyeblikkelig-hjelp vil innlegges ved Nordlandssykehuset Vesterålen. Øvrige pasienter fra Lofoten tas imot som vanlig ved Nordlandssykehuset Lofoten, heter det videre i pressemeldingen.

Kommunikasjonssjef Randi Angelsen ved Nordlandssykehuset sier de ikke vil gi ytterligere opplysninger om pasienten utover det som står i pressemeldinga.

De vil heller ikke si noe om pasientens tilstand. Det er foreløpig ikke kjent hvor den smittede personen kommer fra.

Nordlandssykehuset har fra før én korona-smittet pasient liggende på sykehuset i Bodø. Pasienten ble lagt inn lørdag og mandag ble denne personen bekreftet smittet.

I hele Nordlandssykehuset var det onsdag ettermiddag 477 ansatte i karantene og isolasjon som følge av koronakrisen.

Nordlandssykehuset omfatter Nordlandssykehuset Bodø, Nordlandssykehuset Lofoten og Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes.

Det er ikke kjent hvor mange av de 477 som jobber på sykehuset på Gravdal, eller hvor mange som eventuelt ytterligere er i karantene som følge av tilfellet som ble kjent onsdag kveld.

Totalt har Helse Nord 952 ansatte i karantene fordelt på UNN, Helgelandssykehuset, Nordlandssykehuset og Finnmarkssykehuset.

13 tilfeller i Nordland

I Nordland er det nå 13 bekreftede tilfeller av sykdommen. I Hadsel er det tre tilfeller, ett tilfelle i Tjeldsund, Mo i Rana og åtte i Bodø i følge en oversikt hos VG.

De siste offisielle tallene fra Folkehelseinsituttet viser at 1432 pasienter er smittet i Norge.

- Vi har nå testet 28 522 personer i Norge. De aller fleste som blir testet er ikke smittet av koronavirus. Til nå har om lag fem prosent av de testede fått påvist viruset, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

VG viser til en oversikt på 1583 bekreftet smittede. Folkehelseinstituttet understreker at det kan være store mørketall.

Det er ventet en stigning i antallet som er smittet, blir syke og får intensivbehandling.

- Tiltakene som er iverksatt har som mål å bremse smittespredning og dermed redusere antallet personer som blir smittet og syke, slik at helsetjenesten kan ivareta de som blir alvorlig syke av viruset, sier Vold.

Per onsdag er det seks døde som følge av sykdommen på landsbasis.

Artikkeltags