Gå til sidens hovedinnhold

Krever nasjonal kontroll med energiressursene

Artikkelen er over 3 år gammel

Nordland Ap mener ingen andre enn Norge skal bestemme hvilken vei energien skal flyte.

Regjeringen ønsker å knytte Norge til EUs energiunion ACER. Dette ved å overføre nasjonal myndighet over energisektoren, til EU. Målet er å etablere og regulere et felles strøm- og gassnett i Europa. Saken ligger til behandling i Stortinget.

Nordland Ap advarer mot å gi fra oss nasjonal råderett over naturressursene. Det går fram av en pressemelding fra partiet.

- Det har den siste tiden vært en stor debatt rundt tilknytningen til den felles energiregulatoren ACER, og hvilken innflytelse dette vil ha på norsk energipolitikk. For Nordland Arbeiderparti er det en klar forutsetning at ACER verken skal kunne pålegge Norge å bygge ut flere utenlandsforbindelser, bestemme hvilken vei energien skal flyte mellom Norge og Europa eller avgjøre hvorvidt flaskehalsinntekter fra utenlandskabler kan brukes til reduksjon av nettleie eller ikke, sier Bjørnar Skjæran.

Fagforeningene holdt for en drøy måned siden en markering utenfor Stortinget, for å markere sin motstand.

Fagforeningsrepresentanter fra industribedrifter langs hele kysten møtte tirsdag opp i tett snødrev utenfor Stortinget for å markere sine bekymringer, sammen med representanter fra LO i flere byer og Nei til EU. Demonstrantene frykter blant annet at Acer skal tvinge Norge til å bygge enda flere eksportkabler for å utveksle strøm, og at dette vil føre til dyrere strøm i Norge. Det kan i så fall gi svakere konkurransekraft for kraftkrevende industri, mener de. Det skriver E24.

Olje- og energidepartementet (OED) avviser påstandene om at tettere tilknytning til Acer kan gi kraftig økte kraftpriser og tap av arbeidsplasser i industrien. «Et mer harmonisert energiregelverk, som gir Norge lov til å delta i det europeiske energimarkedet, bidrar ikke til store endringer i kraftprisen», skriver OED i en epost til E24.

Nordland Ap er imot overføring av myndighet til EU i denne saken.

- Nordland Arbeiderparti mener norsk kraft skal brukes til å utvikle landet, ikke selges til høystbydende som en hvilken som helst annen vare, og ber regjeringen og Stortinget reservere Norge mot suverenitetsavståelse til ACER, skriver Skjæran.

Fakta

Dette er ACER:

  • ACER, Agency for the Cooperation of Energy Regulators, er EUs energibyrå. Byrået holder til I den slovenske hovedstaden Ljubljana.
  • Regjeringa ønsker at Norge skal slutte seg til ACER.
  • Kritikerne frykter ACER kan pålegge Norge å bygge flere strømkabler til utlandet, og at dette i så fall vil drive opp strømprisene her til lands. Regjeringa har avvist denne frykten.
  • Landene som slutter seg til ACER overfører nasjonalt ansvar til EU-byrået.
  • ACER skal overvåke både nasjonale reguleringsmyndigheter og systemoperatører, ikke ulikt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Statnett.

Kilde: NRK og ACER

Kommentarer til denne saken