Det er en reduksjon på 7 700 tonn eller 4 prosent i volum og en økning på 992 millioner kroner eller 13 prosent i verdi sammenlignet med januar i fjor.

Ny januarrekord

I følge Norges sjømatråd har det aldri vært eksportert sjømat for mer penger i en januarmåned tidligere.

- Vi legger bak oss et sterkt 2018 som var tidenes år for norsk sjømateksport, og begynner det nye året med gode tall: Det har aldri før vært eksportert sjømat for større verdier i en januarmåned enn i år. Økt etterspørsel har gitt en prisøkning for laks og en verdivekst på 695 millioner kroner, til rekordhøye 5,7 milliarder for laks i januar. Skreisesongen har startet godt, og sammen med en sterk vekst for fryst torsk har vært med på å gjøre januar til tidenes sterkeste i hvitfisksektoren. Dette gjør at vi har en total økning i eksportverdien på nesten én milliard kroner sammenlignet med januar i fjor, sier direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd, Asbjørn Warvik Rørtveit i en pressemelding.

Forholdet mellom fiskeri og havbruk har i liten grad endret seg fra samme periode i fjor. Verdien av sjømateksporten fra havbruk utgjør 70 prosent, mens volumet utgjør 45 prosent. Verdien har økt med 13 prosent, mens volumet er det samme.

Verdien av sjømateksporten fra fiskeri har økt med 8 prosent, mens volumet har blitt redusert med 8 prosent.

Kraftig oppgang for laks

Det ble eksportert 86. 000 tonn laks til en verdi av 5,7 milliarder kroner i januar. Det er en økning på 1.800 tonn eller 2 prosent mens verdien økte med 700 millioner kroner eller 14 prosent sammenlignet med januar i fjor. Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks i januar var 62,93 kroner per kilo mot kroner til 56,99 kroner per kilo i januar i fjor. Polen, Frankrike og USA var største mottakere av laks fra Norge.

- I januar har USA størst verdivekst, og det er økt eksport av fersk og fryst filet som er driveren for veksten. Sterk vekst har det også vært til Polen, Danmark, Nederland, som i stor grad videreforedler laks beregnet for konsum i andre EU-markeder, sier sjømatanalytiker, Paul T. Aandahl.