Snart klart for Rosa Sløyfe

Rosa sløyfe: Leder i Rosa sløyfe-aksjonen, Bodil Hansen, forteller at den vil bli markert på Leknes 30. september og i Svolvær 14. oktober. Foto: Arkiv

Rosa sløyfe: Leder i Rosa sløyfe-aksjonen, Bodil Hansen, forteller at den vil bli markert på Leknes 30. september og i Svolvær 14. oktober. Foto: Arkiv

Artikkelen er over 2 år gammel

I år retter Rosa sløyfe-aksjonen fokus mot senskader etter brystkreftbehandling.

DEL

I oktober arrangerer Brystkreftforeningen og Kreftforeningen Rosa sløyfe-aksjonen.

Fokus på senskader

Målet i år er å øke kunnskapen om senskader, slik at det skal bli lettere å forstå at kreftfri ikke alltid betyr det samme som frisk.

– Minst en av tre brystkreftpasienter får senskader. Senskader er ofte smertefullt og hemmende, og mange får problemer med å innfri egne og andres forventninger, enten de er fra familie, venner og ikke minst arbeidsgivere. Mange synes det er vanskelig å snakke om plagene, fordi de har fått «livet i gave». Vi håper at årets Rosa sløyfe-aksjon bidrar til en større grad av åpenhet rundt konsekvensene av sykdom og behandling, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, i en pressemelding.


Rosa sløyfe i Lofoten

I Lofoten blir Rosa sløyfe-aksjonen markert på Lofotsenteret og Rema 1000 på Leknes lørdag 30. september, og på AMFI i Svolvær lørdag 14. oktober.

I år kommer også den rosa hengeren til Lofoten, og skal være utenfor AMFI i Svolvær torsdag 5. oktober.

Det kan leder i Rosa sløyfe-aksjonen i Lofoten og styremedlem i Lofoten Brystkreftforening, Bodil Hansen fortelle.

– Her vil det bli stand og salg av Rosa sløyfe-effekter. I tillegg skal vil levere ut brosjyrer og ballonger til ungene, sier Hansen til Lofotposten.

Midler til forskning

Ifølge Kreftforeningen får flere enn 3400 kvinner og et lite antall menn i Norge brystkreft.

– Senskader er helseproblemer som varer mer enn ett år etter avsluttet kreftbehandling, men kan også oppstå flere år etter. Vanlige skader er kronisk utmattelse og nerveskader, men mange kvinner får også hjerteproblemer og store hevelser i armene blant annet på grunn av stråling, heter det videre i pressemeldingen.

Midlene fra årets Rosa sløyfe-aksjon skal gå til forskning på senskader og på persontilpasset kreftbehandling. Sistnevnte vil føre til mer presis og skånsom behandling, noe som vil spare mange kreftpasienter for senskader, ifølge Kreftforeningen.


Artikkeltags