Dette må du styre unna om du skal unngå kreft

Verdens helseorganisasjon mener at saltet og tørket fisk, som klippfisk, er like farlig som tobakk.

Verdens helseorganisasjon mener at saltet og tørket fisk, som klippfisk, er like farlig som tobakk.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det er ikke bare bearbeidet kjøtt som kan være livsfarlig. Sjekk lista her!

DEL

Det ble mye oppstyr da det denne uken ble kjent at Verdens Helseorganisasjon (WHO) har klassifisert bearbeidet kjøtt i den farligste kategori 1 over kreftfremkallende stoffer.

Men om du skulle tro at dette er en av få stoffer som havner i en slik kategori, tar du feil.

WHO har klassifisert totalt 1.042 forskjellige stoffer og eksponeringssituasjoner (!) som forskjellig grader av kreftfremkallende:

Gruppe 1: Kreftfremkallende - 118 ting

Gruppe 2A: Trolig kreftfremkallende - 75 ting

Gruppe 2B: Muligens kreftfremkallende  - 288 ting

Gruppe 3: Ikke definert som kreftfremkallende - 503 ting

Gruppe 4: Trolig ikke kreftfremkallende - 1 (!) ting

Hvorfor WHO har funnet behov å definere ett eneste produkt, karpolaktam, som ikke-kreftfremkallende framstår dog litt forvirrende.

Listene til WHO består i stor grad av kjemiske forbindelser som de færreste har noen som helst formening om hva er, men på listen over de mest kreftfremkallende stoffer finner vi en del åpenbare kjenninger som det kan være greit å styre unna:

Formaldehyd, benzene, asbest, plutonium, thorium, kulltjære, radon, radium, silikonstøv, ioniserende stråling, nikkel og lignende.

En utepils utsetter deg for tre gruppe 1-kategoriserte kreftfremkallende ting: Sol, alkohol og utendørs luftforurensning. Ja, og kanskje passiv røyking.

Men listen over de garantert kreftfremkallende stoffene inkluderer også en del ting som det kan være verre å holde seg unna:

  • Sola
  • Ethanol (alkohol i drikke)
  • Salt fisk
  • Utendørs luftforurensning
  • Syresprøyt
  • Støv fra lær
  • Trestøv
  • Røntgen
  • Mineraloljer
  • Sot
  • Passiv røyking
  • Å være maler
  • Å være feier
  • Bearbeidet kjøtt

Om en beveger seg ned på gruppe 2, så begynner listen over farlige produkter å bli ganske vrien å holde seg unna.

  • Skiftarbeid
  • Å være frisør
  • Rødt kjøtt
  • Syltet frukt
  • Kaffe
  • Salt (natrium)
  • Flyphosfat (i ugressmiddelet RoundUp)
  • Frityrsteking
  • Vedfyring
  • Bly
  • Ikke-arsenikkbaserte innsektsmidler
  • Dieseleksos
  • Bensin
  • Aloe vera
  • Å være brannmann
  • HIV (virus)
  • HPV (virus)
  • Lavfrekvente magnetiske felter
  • Progestin (virkestoff i prevensjonsbehandling)

Og om du ikke hadde fått hetta etter å ha sett hva WHO mener er kreftfremkallende, kommer de med nådestøtet i gruppe 3.

  • Te
  • Koffein
  • Printerblekk
  • Rafinert mineralolje
  • Jetdrivstoff
  • Fluor
  • Hydrogenperoksid
  • Nylon 6
  • Akrylliske fibre
  • Kullstøv
  • Elektriske felter (mobil, trådløse nettverk)
  • Magnetiske felter
  • Lysstoffrør / sparepærer
  • Drikken mate
  • Steinull (isolering)
  • Kirurgiske implantater (ANB)

Artikkeltags