Gå til sidens hovedinnhold

Johs Røde forteller i filmen «Brennende minner»

Artikkelen er over 2 år gammel

Johs Røde er en av fem som forteller om tvangsevakueringen fra Finnmark i filmen «Brennende minner».

Førstkommende onsdag vises filmen på Meieriet kino på Leknes der Røde og regissør og produsent Ellen-Astri Lundby deltar. Visningen av den rykende ferske filmen er i samarbeid med Vestvågøy Historielag.

– Dette er en film fri for krigsscener. Målet har vært å gå under huden på dem som opplevde dette, og få dem til å fortelle hvordan de husker det var å se hjemmene bli brent ned og å bli tvangsevakuert. Dette var dramatiske og hjerteskjærende opplevelser, spesielt for ungene, og noe som fortsatt preger landsdelen og familier, sier Lundby som hele livet har vært opptatt av temaet.

– Min mor ble evakuert fra ei bygd i Altafjorden og til Østlandet. Hun flyttet aldri tilbake.

– Lite snakket om

Over 50.000 mennesker ble tvangssendt fra Finnmark og plassert over hele landet høsten 1944. 20.000 trosset ordrene fra den tyske okkupasjonsmakten, og ble internflyktninger i Finnmark.

I filmen forteller Johs Røde om dramatikken på selve evakueringsdagen og hvordan han som ny elev ble tatt imot på skolen i ei lita bygd i Trøndelag. Fra første stund ble han mobbet, fordi han kom fra Finnmark og hadde samisk fottøy. Ingen lærere fortalte hvorfor syvåringen ufrivillig hadde havnet i bygda. Røde ga for noen år siden ut sin historie som krigsflyktning i boka «Ikke en av mine tårer skal dem få».

– Dette har selvsagt fulgt meg hele livet. Da jeg ble syk for noen år siden og var på sykehuset i Tromsø hadde jeg med notatene og skrev manuset. Brenningen av Finnmark og tvangsevakueringen er et kapittel i norsk historie som er lite snakket om. Derfor er det bra at denne filmen er laget, sier Røde.

Dagens flyktninger

Filmen kobler også tidsvitnene fra 1944 med dagens flyktninger. I filmen møter Johs. Røde ti år gamle Jaber Tabbal fra Syria, og bosatt i Alta. Tiåringen forteller til 82-åringen om hvordan han opplevde å bli tvunget hjemmefra på grunn av krigen i Syria.

– Det var et sterkt møte. Vi har flere like opplevelser av en krig, sier Røde.

Ellen-Astri Lundby bringer historien til barn fra Syria, Sudan og Libya som er kommet som kvoteflyktninger til Finnmark.

– De bidrar sterkt til å formidle de eldre tidsvitnenes historie fra andre verdenskrigs ødeleggelse av Finnmark. Samtidig får de fortelle sin historie, sier Lundby.

Les også:

Johs Røde vil at folk skal vite om det fæle som skjedde

Kommentarer til denne saken