Statsadvokat Geir Fornebo la ned påstand om seks års fengsel for voldtekt av tre 13 år gamle jenter i et lokalsamfunn i Lofoten.

I tillegg la bistandsadvokatene ned påstand om erstatning begrenset oppad til henholdsvis 150.000 kroner, 175.000 kroner og 250.000 kroner til hver av de tre jentene.

Tiltalte, som nå er midt i 20-årene, har ifølge tiltalen gjort ugjerningene da han var 15, 17 og litt over 20 år. De tre jentene, som nå alle har passert 20, var 13 år da det skjedde.

I Salten tingrett denne uka har de tre fortalt omtrent likelydende historier. Om et kjæresteforhold som begynte bra, og der det var stor stas å være sammen med en eldre gutt.

Vondt og smertefullt

Etter hvert ble det mer kontroll, sjalusi og trusler, og de kunne fortelle hver sin historie om slag og spark, om å holde fast, om å dra i håret. I alle tilfellene for å oppnå seksuell tilfredstillelse.

- Det var vondt og smertefullt forklarte ei av jentene gråtende.

- Jeg vet godt hva han har gjort, jeg vet godt hvordan det var og hvordan jeg har hatt det i ettertid, sa ei.

I ett tilfelle ble det sendt nakenbilder. Hun fortsatte å være sammen med tiltalte etter det som senere ble anmeldt som voldtekt.

- Det var vel følelsene. Jeg trodde det skulle bli bedre. Jeg torde ikke si nei om han ville ta nakenbilder. Jeg ville ikke være kjedelig, sa hun i retten.

Krenkede blir syke

De tre jentene fortalte alle om at forholdet til gutten hadde skapt problemer for dem senere i livet. Ei helsesøster som fulgte jentene vitnet i retten med boka «Hvordan krenkede barn blir syke voksne» foran seg. Hun hadde hatt kontakt både med de tre jentene og gutten.

Som vitne i retten fortalte hun om sterke og trygge jenter som etter hvert ble utrygge, slet med selvfølelse og fikk problemer med å stole på andre. Hun fortalte at alle tre sliter med traumer etter det som skjedde i lokalsamfunnet.

Ei av jentenes mødre snakket om sin datters forhold til gutten, og sa at de var skeptisk, men godtok det etter å ha snakket med guttens foreldre.

- Ungdom er ungdom. Man kan ikke stenge dem inne heller, sa mora i retten.

Benektet vold

Tiltalte ble pågrepet i januar 2015 etter at saken, som skjedde for rundt ti år siden, ble anmeldt. I sin forklaring i retten erkjente tiltalte at han har hatt samleie med alle tre, men han erkjente ikke at det hadde vært tvang eller vold inne i bildet.

- Jeg legger ikke skjul på at jeg var kontrollerende. Jeg ville hun skulle være sammen med meg i stedet for venninnene sine. Men jeg har ikke brukt vold eller makt. Jeg har hatt samleie med alle tre, men det har vært frivillig.

Det ble masse sjalusi og krangler i alle tre forholdene. Men jeg brukte ikke fysisk vold. Jeg kunne heve stemmen og si stygge ord, men aldri fysisk vold som slag, spark, lugging. Det har ikke skjedd. Jeg er en rolig person. Jeg har aldri slått et menneske i mitt liv, sa tiltalte.

Om at jentene var 13 år sa han at han ikke tenke på det den gang. Han sa at han tenkte heller ikke på det med seksuell lavalder. Han sa han ble kjent med det i forbindelse med forhold nummer to.

Avgjørende tvil

I det ene tiltalepunktet om voldtekt er det ikke snakk om samleie. I det ene tiltalepunktet om seksuell omgang med barn under 14 år er det tvil om hun var under 14 da det skjedde.

Det ble også fra forsvarer, advokat Finn Ove Smith, vist til at tiltalte og den eldste av jentene var nokså nær hverandre i alder da lovbruddene skal ha skjedd.

Disse forholdene, som det ble sådd tvil om, kan ha stor betydning for straffeutmålingen.