For 19 år siden begynte hun på Lofoten folkehøgskole i Kabelvåg. I årene som fulgte etter tiden der, vendte hun tilbake hver eneste sommer. Sommerferiene ble lengre og lengre, og etter hvert skjønte Folsland Olsen at det var i Lofoten hun måtte bo. I dag bor hun i Henningsvær hvor hun har holdt til de fem siste årene.

– Kombinasjonen av natur, kultur og fine folk er det beste med Lofoten. Det finnes flust med gode kulturtilbud, og regionen trekker til seg mange fine og interessante mennesker. I tillegg var utsikten til hav og fjell, og det å ha naturen rett utenfor døra, viktig for meg. Her kan jeg gjøre det jeg liker, sier drammenseren og trekker fram blant annet toppturer, bading og klatring.

En frihetsfølelse

Hun har tidligere bodd på Svalbard i et par år, og på Grønland i noen måneder hvor hun var hundepasser for 13 Grønlandshunder. I tillegg har Folsland Olsen gått Svalbard på langs, vært på en 80-dagers lang skiekspedisjon på Baffin Island sammen med Baffin Babes og gått over Grønland. Den eventyrlystne drammenseren har også vært på ekspedisjon i Sør-Georgia og padla fra Warszawa til Gdansk i kajakk.

Hvilken ekspedisjon var den mest ekstreme?

– Det er vanskelig å svare på, men Svalbard var min første, og kanskje den som opplevdes som mest krevende. Ekspedisjonen på Baffin Island varte i 80 dager og var veldig omfangsrik, mens Sør-Georgia er nok det mest krevende stedet sånn objektivt sett, sier Folsland Olsen.

Hva var det med disse ekspedisjonene som appellerte til deg?

– Dette begynner å bli noen år siden, og er ikke lengre noe jeg identifiserer meg med. Men det som lokka meg ut den gang var nysgjerrighet og jakten på en frihetsfølelse. Den fant jeg så absolutt, sier Folsland Olsen og smiler.

Et utgangspunkt

I dag jobber 37-åringen som fotograf, skribent og foredragsholder. Selv om hun kanskje har lagt den mest eventyrlystne utgaven av seg selv på hylla, går det fremdeles i mye natur, friluftsliv og reising. Disse emnene formidler hun gjennom nevnte kanaler, og har også drevet med TV-jobbing.

Folsland Olsen har gitt ut flere bøker, blant annet Turguide Lofoten og bøker som handler om ekspedisjonene hun har vært med på. I foredragene sine snakker hun mye om Lofoten og Nord-Norge, og skal blant annet holde et om disse temaene i Oslo Konserthus i februar.

Hvordan ser en vanlig dag ut for deg?

– Det kommer an på hvilke prosjekter jeg jobber med – om det er fotoredigering, å skrive en artikkel eller å forberede et foredrag. Aller helst liker jeg å gå på fjellet å ta bilder, sier Folsland Olsen, og beskriver Lofoten som en optimal plass å utføre jobben sin på.

– Det er et veldig godt utgangspunkt. Det finnes utrolig mye rett utenfor døra som jeg kan henge fingrene mine i, forklarer hun videre.

En arbeidsplass

Folsland Olsen har gått et år på Oslo Kunstfagskole, men er ifølge seg selv selvlært utover det når det kommer til fotografering. Interessen startet imidlertid tidlig.

– Jeg fikk mitt første kamera allerede som barn, og hadde mest lyst til å begynne på fotolinja da jeg skulle gå på Lofoten Folkehøgskole. Jeg var imidlertid veldig fascinert av Svalbard, og dit skulle friluftslinja, så da havnet jeg der, sier Folsland Olsen, og legger til;

– Men jeg hadde mange venner på fotolinja, som lærte meg mye. Kameraet har vært en god og viktig følgesvenn og turkamerat siden tiden på folkehøgskolen.

Hun liker aller best å ta bilder av folk og dyr i naturen, gjerne gjennom fridykking, en skitur eller en klatretur. I Lofoten har Folsland Olsen skapt sin egen arbeidsplass.

– Det var ikke et mål i utgangspunktet, men skjedde gradvis. Det begynte med at jeg publiserte bilder og tekst fra ekspedisjonene. Da oppdaget jeg en motivasjon til å formidle naturopplevelser, forklarer hun.

Folsland Olsen tar bilder og skriver reportasjer på eget initiativ, men også på oppdrag fra andre. Hun har tidligere vært fotograf for TVNorge-programmet «71° nord», og tar blant annet oppdrag for arrangementer eller bedrifter som er på tur i Lofoten. I tillegg reiser hun en del ut av regionen, på oppdrag fra andre aktører.