Gå til sidens hovedinnhold

Kristoffer (8) debuterte som tungeskjærer: – Jeg gjør det så klart for å tjene penger

Artikkelen er over 2 år gammel

Tungeskjæring er en lang tradisjon i Lofoten, og lørdag startet åtte år gamle Kristoffer sin karriere som tungeskjærer.

Det ikke få kroner som barn og ungdom har tjent på tungeskjæring opp gjennom årene. Etter hvert som fiskebrukene er blitt modernisert med nye og tyngre maskiner så er det ikke alle som slipper ungene til. Dette av sikkerhetsmessige hensyn.

Ved Nic. Haug AS på Ballstad slipper fortsatt ungene til, og de er inndelt i puljer hvor hver pulje har sin dag. De har også et område der de må være.

Lørdag ettermiddag var det full fart på tungeskjærene, og en av dem var åtte år gamle Kristoffer fra Ballstad.

– Dette er aller første gang i hele mitt liv at jeg skjærer tunger, sier åtteåringen som har kyndig bistand fra bestefar Dagfinn.

– Når han vil prøve seg så må jeg jo stille opp. Det er utrolig flott gjort av fiskebruket at de lar ungene få videreføre denne flotte tradisjonen. Det er bra at ungene får lære seg at pengene ikke vokser på trær, sier han mens Kristoffer står på.

– Kniven er uskarp, jeg må få en ny en, sier Kristoffer og bestefar har selvfølgelig en nyslipt kniv på lur. Et godt støtteapparat er viktig, også når det gjelder tungeskjæring.

Bildeserie

Livet på kaia 2019

 

Kristoffer medgir at det ikke er helt enkelt å skjære tunger.

– Nei, det er litt vanskelig, men det går bedre, sier han mens torskehauene ramler ned fra sløyemaskinen og ned i karet.

– Hvorfor står du her på kaia når det er mye gris og søl?

– For å tjene penger vel, sier han og ser litt spørrende på journalisten og fortsetter.

– Jeg ønsker meg nye dataspill, og da må jeg jo tjene penger, sier Kristoffer som er en av mange unge som står på for å tjene sine egne penger.

Bildeserie

Se bildene av kaffetorskene fra 2019

 

Kommentarer til denne saken