I alle fall hvis vi skal dømme etter interessen hos Rødsand Libris i Svolvær og på Leknes.

– På sistnevnte sted er det Frode Granhus fra Gravdal som topper med sin nye kriminalroman «Kistemakeren». Men både ved nevnte forretning i vest, og ved forretningen i Svolvær er årbøkene våre bestselgere, sier Norunn Solheim hos Rødsand Libris til Lofotposten.

Det spesielle dette året er at Rødsand faktisk presenterer sin egen historie, «100 år med endring og engasjement», som Edd Meby er redaktør for.

– Den går jevnt og trutt, og vi håper selvsagt på oppsving når folk skal sikre de siste julegavene, sier Norunn som har vært hos Rødsand en drøy mannsalder.

Nevnte Frode Granhus er nominert i Åpen klasse til Brageprisen. Forøvrig er Morten A. Strøksnes nominert i klasse for saksprosa til den samme prisen, og der avgjørelsen vil komme 8. desember.

– Strøksnes er født i Kirkenes for femti år siden og bosatt i Alta. I «Havboka» henter han historiene fra Skrova. Derfor er han blant våre bestselgere i år, sier bokhandleren.

I en morsom debutbok for Frode Haugen fra Stranda i Svolvær får vi vite om «I nøden rimer Fandens frue på ei flue», som er nødrim og utgitt på eget forlag, Høvding Skjelvende Hånd. Frode Haugen bor i Kabelvåg, hvor han også arbeider. Hans nødrim passer ifølge Norunn Solheim som høytlesning.

Her er altså mye lokalt?

– Vi har veldig mange lokale bøker, noe som gleder. Johannes Rørtveits «Folket på Vinje», Håkon Bruns «Kabelvåg 2», samt de mange årbøkene i vest og øst, føyer seg inn i rekken sammen med Sverre Pedersens bok om Svolværs ett hundre år gamle reguleringsplan, sier Norunn Solheim og gjør alle bokinteresserte oppmerksomme på «Bienes historie» av Maja Lunde og sogneprest Nils Jøran Riedls Roma-vandringer og Jon Michelets 4. bind i «En sjøens helt».