Menneskehetens overgrep mot seg selv, sine omgivelser; ondskap, dårskap og handlinger som rammer oss selv i ulike epoker og utgaver. Dette er det utfordrende temaet for Lofoten Internasjonale Kunstfestival (LIK) 2004. Når festivalen med forhåpentligvis dronninghjelp åpner 28. mai, skal emnet i hovedsak belyses ved hjelp av samtidskunst, men også dokumentarisk. Dermed er rammen for neste års festival lagt. Nå er styret i spennende gang med å hente inn kunstnere som skal fylle bildet. Det er en jobb kuratorene Tor Inge Kveum og Gøran Christenson gjør med lyst; lørdag presenterte deler av styret de første elleve av de rundt tyve som til slutt skal utgjøre hovedutstillingen. Flere av kunstnerne viser videoproduksjoner, men det blir selvsagt mange andre uttrykk.

Høy kvalitet

- Det er ingen tvil om at LIK har opparbeidet seg et navn ute i verden. Dermed er det enklere å få kunstnere til festivalen, fordi så mange har hørt om den. Dessuten er Lofoten et navn som for mange framstår som eksotisk, kunne Kveum fortelle. Styreleder i LIK, Rolf Hoff, understreket:

- LIK har fått et godt rykte, fordi vi holder høy kvalitet, sier Hoff, som er stolt over hva man har fått til.

Han er selv en av landets største samlere av samtidskunst, og om navnene ikke sier den jevne lofotværing så mye, kaverer han for at dette er stjerner.

Daglig leder for LIK, Astrid Arnøy, som regnes som festivalens mor, sier at i tillegg til hovedutstillingen vil det foregå mange andre kunstneriske uttrykk. Scenisk, musikalsk, performance, og de lokale galleriene som skal la seg inspirere og engasjere til å delta. Et samarbeid med Nordland Kunst- og filmskole er allerede etablert, noe som innebærer at kommende kunstnere får være deltakende til stede med de etablerte.

I løpet av høsten vil resten av kunstnerne som skal utgjøre hovedutstillingen være klar.

Det er åttende gang for denne etter hvert anerkjente kunstfestivalen. De to siste gangene har den hatt et internasjonalt tilsnitt og nivå, som har ført LIK for alvor ut i verden. Med et arbeidsbudsjett på 2.7 millioner offentlige kroner, påhviler det selvsagt et ansvar om å gi noe tilbake. Og tidspunktet er ikke tilfeldig valgt: 28. mai 2004 starter feiringen av 200-årsjubileet for Hålogaland bispedømme, med mer enn 500 tilreisende i den anledning. Og en kunstelskende dronning.

DISSE KOMMER

Pavel Braila, Moldova

Elina Brotherius, Finland

Mary Beth Edelson, USA

Amar Kanwar, India

David Krantz, Sverige

Erik Snedsbøl, Norge

Lilibeth Cuenca Rasmussen, Danmark

Mari Slaattelid, Norge

Bjarne Melgaard, Norge

Kutlug Ataman, Tyrkia

Thor Erdahl, Norge

Hovedpersonene bak neste års Lofoten Internasjonale Kunstfestival er kurator Tor Inge Kveum (fra venstre), styreleder Rolf Hoff, daglig leder Astrid Arnøy og kurator Gøran Christenson.

foto: turid ringstad