Dikter om Lofoten

Rebecca Dinerstein

Rebecca Dinerstein Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Amerikanske Rebecca Dinerstein er bokaktuell med dikt om Lofoten. I juni kommer hun til Reine Ord.

DEL

For snart tre år siden fikk den amerikanske forfatteren Rebecca Dinerstein ett års arbeidsstipend fra Yale-universitet i USA. Turen gikk blant annet til Norge og Lofoten. Nå er lofotreisen blitt til diktsamlingen «Lofoten», som kommer på norsk på Aschehoug Forlag i august. Dinerstein kommer både til lanseringen og til Reine Ord 31. mai til 3. juni.
– Diktene i samlingen handler om Norge. De beskriver ett år i nord. Boka har to deler – mørketid og midnattssol – og diktene ser på disse ekstreme årstidene fra en storbyjentes perspektiv. Manhattans skyskrapere blir til lofotfjellene, og utfordringen endrer seg fra å finne plass til seg selv i en overfylt by til å takle ensomhet ved å nærme seg landskapet og de få som bor der, skriver Rebecca Dinerstein i en e-post til Lofotposten.
Ensomhet til tross, jenta fra New York falt pladask for Lofoten.
– Jeg hadde det utrolig fint i Lofoten. Jeg traff mange flotte folk som fikk meg til å føle meg velkommen. Jeg kjente ingen i Norge da jeg kom, og landskapet med store fjell og steiner var veldig ukjent. Men jeg ble forelsket i Norge. Jeg satte stor pris på vennligheten hos alle jeg møtte under oppholdet i Leknes, og på inspirasjonen jeg fikk fra landskapet, skriver hun.
Dinerstein lærte seg norsk i løpet av to måneder, og oversetter selv diktene fra engelsk i samarbeid med Aschehoug.
– Vi gir ut boka fordi vi liker diktene hennes veldig godt. Også er det interessant med et blikk på Norge utenfra, sier redaktør Christian Kjelstrup i Aschehoug.
Viggo Andersen i?Reine Ord sier til Lofotposten at han er glad for å kunne presentere Rebecca Dinerstein. Mens den sørafrikanske forfatteren André Brink toppet fjorårets forfatterliste, er det flest norske navn øverst på årets program. Som kjent kommer store norske forfattere som Linn Ullmann, Jan Kjærstad og Tore Renberg. Ved siden av Rebecca Dinerstein kommer også islandske Jón Kalman Stefánson og de svenske forfatterne Mustafa Can og Sigrid Combüchen.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags