- For å si det sånn; vi dro til Tigerstaden og vi fikk en flott innhøsting, sier teatersjef Preben Faye-Schjøll vel hjemme i Stamsund.

Lørdag ble nemlig Figurteateret i Nordland tildelt Tyrihansprisen. Den deles ut av UNIMA Norge, som er den norske underavdelingen av den internasjonale sammenslutningen for figurteater.

De var i Oslo for å følge Ingrid Aspelid som var nominert til Hedda-prisen for sin forestilling "Aske".

- Hun fikk ikke prisen, men det var en stor ære for henne som er såpass ung å bli nomienrt i selskap med Verdensteateret som holder internasjonalt nivå. Vi ante ikke at vi var aktuelle for Tyrihansprisen, så det var en stor overraskelse, forteller Faye-Schjøll.

Begrunnelsen

Æresprisen for figurteater, Tyrihans, kan sammenlignes med tilsvarende hedersprisene til  Spellemann for musikk og Amanda for film.

- Årets prisvinner har et omfattende og imponerende virke. Prisvinneren hviler heller ikke på sine laurbær, men søker stadig nye utfordringer og er veldig ambisiøs på figurteaterkunstens vegne. Gjennom et stort nettverk av både nasjonale og internasjonale kunstnere har prisvinneren løftet denne kunstformen opp på et helt nytt nivå i Norge. Det er mange, både kunstnere og publikummere, som har delt unike og utfordrende opplevelser med denne vitale institusjonen, heter det i begrunnelsen.

Birgit Strøm (Titten Tei sin "mor"), Oslo Nye Dukketeater og Riksteaterets dukketeater er tidligere vinnere av den prestisjetunge æresprisen.

Les hele begrunnelsen her (pdf/ekstern lenke)

Når ut til nordlendinger

Siden 1991 har Figurteateret i Nordland huset kompanier fra hele verden som har produsert sine forestillinger i Stamsund. I tillegg har de satt opp egne forestillinger. Forestillingene går deretter ut på turné i blant annet Nordland og også andre steder.  I Nordland har publikumstallet vært opp mot 9.000, de fleste av dem barn og unge på skoleforestillinger.

Beilere på besøk

2015 har vært et ekstra aktivt år for Figurteateret med hele seks kompanier med deltakere fra blant annet USA, England, Australia, Kina, Nederland og Japan besøke teatret på turne, vise eller produsere nye forestillinger.

- Denne uka har vi to utenlandske kompanier på besøk som undersøker om de kan produsere forestillingene sine hos oss. I forrige uke var det tre slike besøk, forteller den travle teatersjefen.

Et kjent produksjonssted

- Det har ballet på seg de siste årene. Gjennom vellykkede produksjoner og nettverk vi har bygd opp over år, er det nå blitt godt kjent i scenekust- og figurteatermiljøer at det finnes et internasjonalt produksjonssted i et fiskevær med bare 1.100 mennesker. Vi tiltrekker oss kompetanse som kan komme både regionen og norske kunstnere til gode, sier Faye-Schjøll som i stor grad kan plukke på øverste hylle av hvilke produksjoner de vil hjelpe fram.

Hedersprisen betyr enda mer synliggjøring av mulighetene som finnes i Nord-Norge, Nordland og Lofoten.

- Prisen er et kvalitetsstempel vi er stolte av, sier Faye-Schjøll.

Figurteatret har fem fast ansatte og er støttet av Kulturdepartementet, Vestvågøy Kommune og Nordland Fylkeskommune - som også administrerer Figurteatret.

Les også: Tempo på teatret

Les også: Underfundig om makt og politikk