Venke Hoff fra Henningsvær fikk fylkets kulturpris

PRISVINNERNE: Gøran Moya og Venke Hoff, flankert av fylkesordfører Sonja Steen og fylkesråd for kultur, Aase Refsnes.

PRISVINNERNE: Gøran Moya og Venke Hoff, flankert av fylkesordfører Sonja Steen og fylkesråd for kultur, Aase Refsnes.

Artikkelen er over 1 år gammel

Venke Hoff som etablerte kunsthallen KaviarFactory i Henningsvær har blitt tildelt Nordland fylkes kulturpris.

DEL

Hoff mottar prisen sammen med kunstner og kunstformidler Gøran Moya.

Fylket deler ut prisen årlig til personer som har lagt ned stor innsats for kultur over fylket. Formålet med prisen er å gi honnør til mottakeren og støtte arbeidet for skapende kunstnerisk og kulturell virksomhet.

Venke Hoff kjøpte den nedlagte kaviarfabrikken i Henningsvær i 2006 og startet da arbeidet med å gjøre lokalene om til en moderne arena for internasjonal og norsk samtidskunst. Med sitt brede kontaktnett har Hoffs KaviarFactory tiltrukket seg anerkjente kunstnere fra hele verden og deres arbeider har gjennom galleriet blitt vist til lokalbefolkning - også skoleelever - og tilreisende.

- Hun har siden åpningen i 2013 arrangerte fantastiske utstillinger som har inkludert noen av verdens mest kjente kunstnere. Det at man på et så lite sted som Henningsvær kan se verdenskunstnere er ganske utrolig, og imponerer turister og gjester fra både inn -og utland som kommer til Henningsvær, sa fylkesråd for kultur, Aase Refsnes, i sin tale.

- KaviarFactory er nok vel så mye kjent i utlandet som her hos oss. Venke Hoff har flere ganger holdt foredrag om KaviarFactory på store kunstmesser i utlandet. I tillegg er KaviarFactory ofte å finne i utenlandske magasiner, aviser, bøker og TV-programmer og det er hennes store nettverk som fikk Yoko Ono´s verk til å lyse fra fyret Henningsvær mens millioner av mennesker fulgte med, fortsatte hun.

- Nå er hun i gang med å gi Bodø-kunstner Rune Johansen et eget museum i Henningsvær da hun mener hans kunstnerskap bør nå ut til flere. Dette er bare noe av det Venke har fått til siden hun kom til Lofoten for over tyve år siden, og hun har klar å sette Henningsvær, Lofoten og Nordland på det internasjonale kunstkartet, sa Refsnes.

Venke Hoff har mottatt Vågan kommunes kulturpris og Kulturminnefondets utmerkelse for godt bevaringsarbeid.

Kulturprisen består av 25.000 kroner og et diplom.

Prisen er delt ut siden 1974.

Den andre prisvinneren i år er Gøran Moya, som gjennom sitt arbeid med UpNorth har brakt kunstnere fra hele verden til Nordland hvor de har bidratt med å skape street art på overraskende steder.

- I år løfter vi ikke fram utøvende kunstnere, men løfter i stedet framde som jobber med formidling av kunst og ivrer for å lære oss publikum opp til å sette pris på kunst. Det er ikke så ofte personer i denne kategorien blir satt pris på, sier fylkesråd for kultur Aase Refsnes (SV) til Lofotposten.

Disse lofotingene har tidligere fått prisen:

  • Dag Rødsand, billedkunstner
  • Petra og Hans Gjertsen (Smeden i Sund), kunsthåndverkere
  • Jack Berntsen, visedikter og sanger
  • Dag Sørli, kulturarbeider
  • Kaare Espolin Johnson, billedkunstner
  • Lofoten og Vesterålen orkesterforening
  • Familien Bremnes, kulturarbeidere/musikere
  • Thorbjørn Gabrielsen, teatersjef/festivalsjef
  • Dagfinn Bakke, billedkunstner


Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags