Julekonsert inneholdt det meste som skal til for å sette folk i julestemning.

Jeg var en stund fristet til å skrive «litt for søt og stemningsfullt» til at konserten i Borge kirke torsdag kveld vil sitte lenge i hukommelsen. Det vil nok de fleste av de 550 taktfast klappende tilhørerne protestere på.

For i et mørklagt kirkerom i førjulstiden, med kjente og kjære julesanger framført av en av landets mest scenevante artister, blir det høytidsstemning. Sammen med makker og platedebutant Torstein Sødal, musikerne Tarjei Nysted og Stein Austrud og ikke minst vertskapet for konserten, Lofotkoret, hadde Hanne Krogh publikum i sin hule hånd i samfulle 90 minutter. Fra hun inntok kirkerommet med Trygve Hoffs «Nordnorsk julesalme» til konserten ble avsluttet med «Deilig er jorden» som allsang.

- Jeg tror vi er så glade i julen fordi den handler om å gjenta noe hvert år, i et samfunn som hele tiden er i omstilling. Vi henter fram de samme pyntetingene, og synger de samme sangene, filosoferte hun som sikkert sant er, vandrende i midtgangen, før vi fikk høre «Julekveldsvisa».

Det er stemningsfullt. Det er gjenkjennelig. Det er en musikalsk pustepause ved inngangen til en travel julemåned som jeg merker at folk rundt meg setter pris på.

Da får det så være at stemmen til Hanne Krogh ikke akkurat har den store spennvidden som gjør at sangene kan oppleves som hennes tolkning. Kroghs stemme er i kategorien «klokkeklar og ren», om hun synger salmen «Mitt hjerte alltid vanker» eller såre og vakre «Gabriellas sang» fra den svenske filmperlen «Så som i himmelen».

På sistnevnte var kombinasjonen Krogh/ Lofotkoret under ledelse av Jan Martin Pettersen på sitt beste. Om julekonserten i spann med en av landets mest kjente artister var svenneprøven for koret, besto de den med glans.

Torstein Sødal er en ny stemme som platedebuterer i disse dager. Framføringen av «O helga natt» var en av konsertens desiderte høydepunkter, og fikk julestemningen til å stige.

Det gjorde ikke duoens framføring av Andrea Bocellis og Celine Dions sviske «The prayer». Jula varer ikke helt til hitlistene...