Kajander synger mellom permene

Ungene får sitt: I boka Kod og Tod får ungene vite om det spennende livet i havet. Dag Kajander, med solid utdannelse innen musikk, har en bred produksjon bak seg. Og mer kommer etter hvert. Foto: Siv Monika Rosendahl.

Ungene får sitt: I boka Kod og Tod får ungene vite om det spennende livet i havet. Dag Kajander, med solid utdannelse innen musikk, har en bred produksjon bak seg. Og mer kommer etter hvert. Foto: Siv Monika Rosendahl.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Trolig er Dag Kajander en større kunstner enn folk flest er klar over. Hans første visebok viser iallfall et utrolig talent.

DEL

LOFOTEN: I disse dager er «Lofotkoral» ferdig med 40 av hans tilsammen 300 melodier. Fra han i 1972 skrev «Salme», som omhandler likeverd i dødens paradis, til den ferskeste, «O Fiel Amigo», som er en hyllest til klippfisken i Portugal, finner vi en utrolig spennvidde.

Kajander lever hele tida i kampen. Oljekampen er den tydeligste, og som kommer med jamber, trokeer, daktyler og anapester i flere av sangene – ikke minst i «Fremtida e vårres». I den andre enden av skalaen, i «Drømmen» er det vuggesang – slik vi også finne temaet i «Natta e stor».

Dag Kajander er heller ikke redd for å hente tekster fra andre, for så å tonesette dem. I Lofoten er «Lofotkoral» kanskje den beste i så måte. Folkeminnesamleren Knut Strompdal fant teksten i Korgen.

En annen er «M.B.K.» der nordlandsdikteren Hans Lind skriver om bispen og brennevinskaggen hans, og hvor Kajander på mesterlig vis lager melodien.

Patrioten i ham er standhaftig; når våren kommer, lengter vi nordlendinger ikke lenger sør. Og «Markedet i Kabelvåg» er selve erklæringen på hvor mye bedre nord er enn sør.

Dag hyller og priser vår identitet. Den kyststripa han tenker på er lang. Innimellom presterer han virkelig god naturlyrikk, og han får oss alle til å tro at det er ei mening med livet.

Det er forresten litt pussig, dette at han aldri har gitt ut visebok. Lp-plater, kassetter, CD-er og barnebøker har kommet på løpende bånd.

Vi vet også at ungene jubler når hans figurer fra dypet, Kod & Tod, kommer i barne-TV eller i bokform. Det var derfor bare rett og rimelig at han i 2001 fikk NRK barneradioens krystallpris.

Allerede i 1973 var han arkitekten da Jensine Olsens plastikkband regjerte alt av hitlister med «Eg gjette Tulla» og «Anne Knutsdotter». Med andre ord er det en 62-åring med gjennomslagskraft som endelig skriver visebok.

LOFOTKORAL

Visebok. Dag Kajander.

Kolofon Forlag.

Les også: - Ikke umulig med comeback

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags