I mai åpnet utstillingen Speak through arti på Kaviarfabrikken i Henningsvær. Utstillingen er støttet av blant andre Fritt Ord, og viser en rekke verk fra verdensberømte kunstnere knyttet til ytringsfrihet, menneskerettigheter og grunnlovsjubileet.

Nå får skoleelever fra Vågan se utstillingen gjennom Den kulturelle skolesekken. Tirsdag var 8. klasse ved Kabelvåg ungdomsskole på omvisning hos gallerieier Venke Hoff.

Googling i hjemmelekse

Kunstpedagog Kristin Risan fra Nordnorsk Kunstnersenter sto for omvisningen.

– Dette er dyre saker! Venke har fått lånt ting fra store museer rundt i verden. Vær forsiktige, formante Risan da elevene flokket seg rundt stolene til den verdensberømte kinesiske opposisjonskunstneren Ai Wei Wei.

Elevene inntok golvet, i god avstand til stolene.

– Dere får én hjemmelekse, nemlig å google Ai Wei Wei. Jo mer oppmerksomhet han får, jo vanskeligere blir det for kinesiske myndigheter å ta han, sa Venke Hoff.

Elevene fikk høre om en kunstner som for tiden lever i husarrest og blir overvåket døgnet rundt.

– I dusjen også, lurte en av elevene.

– Ja, i dusjen også, svarte Hoff.

– Shit!

Kvinners kår i Iran

Elevene fikk se kontroversielle bilder fra den norske New York-baserte kunstneren Bjarne Melgaard, de fikk se omstridte skulpturer fra Kjartan Slettemark, et videoverk av Shirin Neshat i sort-hvitt om kvinners kår etter den islamske revolusjonen i Iran («skummelt», mumlet jentene i klassen»), de fikk se fotografier av fjerdegenerasjons nordmenn i USA som holder på norsk språk og kultur – men det som fascinerte jentene mest, var noen skjeer som hang ifra taket.

Den amerikanske kunstneren Meredyth Sparks har tatt utgangspunkt i historien om manufakturfabrikken Triangle Shirtwaist Factory, som ble rammet av brann i 1911. De fleste av arbeiderne, kvinner, brant inne.

– Hvorfor tror dere at Sparks har valgt å lage en installasjon med bakgrunn i hendelsen, spurte Risan.

– Fordi slike ting fortsatt skjer i verden i dag, svarte en av guttene.

– Stemmer. Dere har hørt om hvordan klærne dere går med blir laget, svarte Risan.

Valgte kunstverk

Guttene virket aller mest fascinert av glassvinduene i golvene i Kaviarfabrikken, som gjør det mulig å se gjennom etasjene. Dernest av objektene til Pål Vigeland. Fire metallfigurer ligger utstilt på golvet i andre etasje i utstillingslokalet.

– Nå får dere en oppgave: Finn ut hva skulpturene er laget av, sa Risan.

Elevene flokket seg interessert rundt objektene. Til slutt kom svaret: Makrell i tomatbokser!

– Det er et ufattelig arbeid som ligger bak disse skulpturene. De er verken limt sammen eller tapet, men festet i hverandre med små hakk, sa Risan.

Hoff supplerte:

– Da utstillingen nærmet seg, manglet han ennå mange bokser. Oslo Kretsfengsel serverte makrell i tomat til fangene, så til slutt fikk han nok bokser, sa hun.

Elevene stirret fascinert på resultatene.

Etterpå var det tid for gruppearbeid. Hvilket verk ville de tatt med hjem, om de fikk velge? Hvilket verk skulle bli utstilt på Kabelvåg ungdomsskole? Valget falt på Meredyth Sparks verk med skjeene. Det skal stå på scenen i aulaen.