Usbekistan?!

Bildet er tatt fra drone eller fly over Kabelvåg. Vågan kirka 1200 plasser og er  den største trekirken i Nord-Norge. Det har vært kirke i Kabelvåg i over 900 år.

Bildet er tatt fra drone eller fly over Kabelvåg. Vågan kirka 1200 plasser og er den største trekirken i Nord-Norge. Det har vært kirke i Kabelvåg i over 900 år. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Lofotinger som følger tv-serien "The Blacklist" trodde ikke sine egne øyne. Det gjorde ikke soknepresten heller.

DEL

"Village of Khumhara, Uzbekistan" er teksten mens et flyfoto av "Lofotkatedralen" i Kabelvåg flimrer forbi.

Scenen er dermed satt for episode 11 i sesong 2 av krimserien "The Blacklist". Inn i kirken stormer bevæpnede menn og truer presten.

I Lofoten sitter sokneprest Kristine Sandmæl og humrer:

- Ikke visste jeg at jeg jobber i Usbekistan!

Åtte millioner amerikanere

Serien er inne i sin andre sesong og det er hittil laget 34 episoder. Serien omhandler en tidligere amerikansk marineoffiser med navn Raymond "Red" Reddington (James Spader)   som etter en karriere som kriminell overgir seg til FBI for å hjelpe dem å fange kriminelle som går for å være umulige å få tak i.

I episoden som innledes av bildene fra Lofoten, skal Reds mannskap redde en hemmelig CIA-agent som er blitt kidnappet av separatister i Usbekistan.  Episoden er ifølge Wikipedia sett av 8 millioner amerikanske tv-seeere. I Norge sendes serien på TV3.

Synes kirka gjør en god figur

Sokneprest Sandmæl er ikke overrasket over at seriemakerne ville ha med bilde av Vågan kirke, også kalt "Lofotkatedralen".

- Det er jo en av Norges flotteste kirker, fastslår hun.

- Har du noen gang tenkt på at kirkestedet ligner på Usbekistan?

- Såvidt meg bekjent har ikke Usbekistan kystlinje, men den store Aralsjøen ligger der, så kanskje man kunne forestille seg at kirka ligger på et nes i Aralsjøen i stedet for i Vestfjorden, sier Sandmæl.

Hun synes kirka gjør en god figur som usbekisk kirke, selv om hun ikke tror hjemmepublikummet i Asia ville ha slukt opptredenen rått.

- Jeg tror en kirke i nygotisk stil som vår er svært sjelden kost i Usbekistan, tipper Sandmæl.

Foretrekker "feel good-filmer"

Hun synes det er gøy at kirka hun jobber i dukker opp i en serie og blir vist for millioner av mennesker, men hun liker dårlig at det er mye vold i serien.

- Hvis du kunne velge, hvilken tv-serie skulle Vågan kirke heller være med i?

- Det er to britiske serier fra kirkemiljø jeg liker veldig godt og det er "The Rev" og "The Vicar of Dibley", det er uskyldige, hyggelige feelgoodserier - uten vold.

Les mer om Vågan kirke på menighetens nettsider.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken