«Kod og Tod» svømmer igjen

Dag Kajander  hilser på  torsk i Lofotakavriet. Torsken er modell for heltene i  barneboka  «Kod og Tod svømmer videre».

Dag Kajander hilser på torsk i Lofotakavriet. Torsken er modell for heltene i barneboka «Kod og Tod svømmer videre». Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Mange har spurt Dag Kajander om en oppfølger til eventyret om de to torskene Kod og Tod. Nå svømmer de videre.

DEL

– Den første boka «Kod og Tod» kom i 2005, og jeg har rett som det er fått spørsmål om det kommer en fortsettelse. Og her er den endelig, sier Dag Kajander som har kalt oppfølgeren «Kod og Tod svømmer igjen». Det er sønnen Daniel Kajander som har tegnet illustrasjonene i boken.

– Jeg synes tegningene er blitt flotte. De er fargerike, og har mange spennende detaljer. Ser man nøye på bildene er det stadig nye ting å oppdage.

«Kod og Tod svømmer igjen» forteller om de to torskenes eventyr langs Lofotveggen. De er blitt tilkalt av Ola Tarragjedd for å hjelpe til med å finne ut av noe mystisk som skjer i tareskogen ute ved Røst.

Du betegner tareskogen som en slags undersjøisk regnskog?

– Ja, tareskogen er viktig for livet i havet, for mangfoldet. På samme måte som regnskogen er viktig for mangfoldet på jorda. Tareskogen er utsatt på grunn av kråkebollene som spiser den ned, men dette skjer fordi vi har skapt ubalanse i det økologiske systemet.

Du er inne på seismikk og bunntrål. Dette er omdiskuterte tema, tror du barna synes det er interessant?

– Vestfjorden og områdene langs Lofotveggen er barselsenga for skreien, og derfor sårbar for alle mulige påvirkninger som kan skape uro i den viktige balansen i naturen. Vi har for eksempel Røstrevet som er verdens største kaldtvannskorallrev. Det ligger vest for Røst, og er omtrent 1000 kvadratmeter stort. Dette må vi ta vare på, og ikke utsette for ødeleggelser med redskaper under fiske og fangst. Bak i boka har jeg forklart ord som kan være vanskelige, og også tatt med en del fakta.

Det er en spennende tur Kod og Tod legger ut på mot Røst?

– Ja, jeg tror barna vil synes dette er både spennende og morsomt. Kanskje også litt lærerik, derfor skriver jeg litt om Moskenes strømmen som er en av de kraftigste havstrømmene i verden, og andre forhold i havet, sier Kajander.

Kod og Tod ble til under en Lofotkveld i Kabelvåg i 1981, og har utviklet seg videre derfra. Kajander har bak seg flere barnetimeserier for NRK, og har vært musiker, komponist, forfatter og musikklærer i mange år.

– Jeg har mange historier og prosjekter som jeg jobber med. Og det blir nok flere bøker om Kod og Tod også etter hvert.

Hvilken av de nye visene i boka er du mest glad i?

– Det er visa om Ola Tarragjedd. Den er lettlært og lettsunget. Den burde vært utgitt på plate. Ellers får jo Ufesken også sin egen vise, og selvsagt er visa om Kod og Tod med i boka, forteller Dag Kajander som på lørdag presenterer den nye historien og visene i Lofoten kulturhus.

Hør visa om Kod og Tod på Youtube her!

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags