I kirker fra Vågan til Reine skal det i perioden 11. til 17. juli i år samles til pianofestival. Det blir også en jazz-inspirert konsert i Lofoten kulturhus.

Dette blir den andre utgaven av Lofoten Piano Festival. Daglig leder for festivalen, Knut Kirkesæther, sier det er flere likheter mellom morfestivalen LINK (Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest) og Lofoten Piano Festival, enn det mange tror.

 

Ikke smalt

– Slik vi oppfattet det første utgaven, var det veldig mange som trodde det var bare pianomusikk i pianoutgaven, og det mente kanskje noen ville bli for ensidig, sier Kirkesæther.

Han tror mange kan ha latt være å komme på grunn av det, men han har noen beroligende ord.

– Vi har aldri tenkt å lage en så smal pianofestival her i Lofoten. Det hadde kanskje gått i Oslo, Berlin eller andre store byer. Hensikten er at pianofestivalen skal ligne morfestivalen – LINK – ganske mye, sier Kirkesæther.

Én ren pianokonsert

I Norges-sammenheng sier Kirkesæther at de er enestående – det er ingen andre pianofestivaler.

Heller ikke i Norden kan han komme på noen pianofestivaler.

Men han understreker altså at det ikke blir et snevert program. Den eneste rene pianokonserten blir med brasilianske Nelson Freire i Lofotkatedralen.

– Han er vel kanskje den største stjernen av alle. Siden han må tilbake til en plateinnspilling, kan han ikke være hele festivalen. Derfor får han spille en full konsert, sier Kirkesæther.

Ellers blir konsertene mer delt med litt piano og litt kammermusikk.

– Omtrent halvparten pianomusikk, halvparten kammermusikk eller orkestermusikk, sier Kirkesæther.

Internasjonalt

Brasilianske Freire kommer altså til Lofoten. Det samme gjør den franske pianisten Jean-Efflam Bavouzet, som fortsatt er kunstnerisk leder.

Også Marc-André Hamlin fra Canada, Ingrid Fliter fra Argentina og Bertrand Chamayou fra Frankrike er internasjonale pianotilskudd til festivalen. Den unge bergenske Joachim Carr, vinner av Grieg-konkurransen i 2014, kommer også.

Ellers er det faste innslaget på LINK og pianofestivalen også til stede. Engegårdkvartetten skal markere sitt 10-årsjubileum på pianofestivalen.

– Husbandet vårt, sier Kirkesæther.

" Vi ser at arbeidet vi har gjort de siste årene begynner å bære frukter. Det er spennende å lage festival. Ett av spenningsmomentene er hvor attraktivt det er, og hvor mange som kommer

Knut Kirkesæther

 

Foredrag

De prøvde seg med foredrag i 2007. Men disse ble ikke så veldig mye besøkt. Nå har de funnet nøkkelen til suksess.

– Det vi har hørt var problemet med foredragene da vi prøvde første gang, var at om man gikk på foredragene, kunne man ikke sikre seg de beste plassene til konserten like etterpå, sier Kirkesæther.

Nå er dette ordnet. Går man på foredrag, får man ta av plasser. Hovedforedragene kjøres også tidligere på dagen.

Det er Ketil Bjørnstad og Erling Sandmo som sammen skal holde seks foredrag og fem konsertintroduksjoner i løpet av festivalen.

Internasjonal interesse

I fjor var det publikummere fra så langt unna som Kina på LINK. I år har allerede kanadiere, tyskere og kinesere meldt sin ankomst. Kirkesæther sier de bruker mye ressurser på å markedsføre seg internasjonalt.

– Vi har også satt opp en festivalpakke med både overnatting, transport og billetter, sier han.

En dag etter at de la ut denne for salg, tikket det inn en bestilling fra Bergen.

– Vi ser at arbeidet vi har gjort de siste årene begynner å bære frukter. Det er spennende å lage festival. Ett av spenningsmomentene er hvor attraktivt det er, og hvor mange som kommer, sier Kirkesæther.