Fredag åpnes historiens andre utstilling ved Kaviarfabrikken i Henningsvær. Og det er slett ikke små navn som står på plakaten.

– Folk rundt i Europa har lagt merke til at jeg har klart å få disse kunstnerne hit. Men jeg sier som jeg bestandig har sagt: Nettverket er min kapital, sier Venke Hoff, eier av Kaviarfabrikken.

Utstillingen har tittelen «Speak through art», og er blant annet støttet av Fritt Ord. Kinesiske Ai WeiWei, iransk-amerikanske Shirin Neshat, italiensk-engelske Gilbert & George, skotske Douglad Gordon, norsksvenske Kjartan Sletytemark, norske Bjarne Melgaard, amerikanske Meredyth Sparks og norske Gardar Eide Einarsson og Pål Vigeland står på plakaten. Verkene er utlånt fra av Astrup Fearnley museet, Gaia Collection i Italia og andre private samlere.

I tillegg blir det ny utstilling av galleriets faste utstiller – fotograf Rune Johansen.

– Dette er såpass kontroversielle kunstnere at jeg har mistet en sponsor. Men jeg forstår det. Samtidig er det viktig for meg å vise kunst som er mer enn «fine farger og noe som ligner», sier Hoff.

Ai Weiwei er en ledende kinesisk billedkunstner, og sønn av en kjent dikter og maler som ble sendt til arbeidsleir under kulturrevolusjonen. Også sønnen har blitt fratatt frihet – fengslet i 2011, beskyldt for skatteunndragelse. Støttespillerne mener den egentlige årsaken er at kinesiske myndigheter misliker engasjementet hans.

– Med Ai Weiwei på laget kan verken kongehus eller politikere åpne utstillingen, sier Hoff.

Utstillingen viser fire stoler fra Ai Weiweis prosjekt Fairytale Chairs. Det blir også vist video av Shirin Neshat, som har kritisert regimet i Iran.

– Dette er blitt en veldig politisk utstilling, men samtidig visuell - alt fra maleri til skulptur. Jeg tror alle vil like dette, sier hun.