Gå til sidens hovedinnhold

Kunst "in space"

Artikkelen er over 8 år gammel

Astronaut: Rex Waldheim Oppdrag: Siste tur med romferga "Atlantis" Bagasje: Et maleri av Scott Thoe

Stamsundkunstner Scott Thoe har det med å drive med noen luftige prosjekter av og til. Som da han ville lage en bro mellom øst- og vestblokken i Europa tidlig på 1990-tallet - ei bro bestående av kasserte tanks. Denne gangen er blikket løftet opp mot skyene og universet.

Årets kunstkalender fra Scott Thoe er spesiell. Et av bildene som er med i kalenderen har nemlig vært oppe i verdensrommet en tur før det kom tilbake til Stamsund.

Dette er trolig det første maleriet som har vært flere ganger rundt jordkloden.

Thoe innledet samarbeid med NASA i 2007 i forbindelse med et kunstprosjekt for Luftfartsmuseet i Bodø. Oppdraget var å lage bro mellom kunst og verdensrommet. Astronaut Rex Waldheim kom til Bodø og Lofoten for å møte elever og fortelle om rommet. Etter prosjektet tilbød Waldheim seg å ta med en gjenstand. Ettersom hans besteforeldre, som Thoe sine, var utvandret fra Norge, derfor fant Scott på å sende opp ei minireisekiste, ei ”Lofotkiste” i verdensrommet. Skrinet var laget av Tryggve Valberg og inneholdt et norsk flagg, et fiskegarn, Lofoten- ull og en liten sjark. Kista ble sendt tilbake til Stamsund etter en 8,5 mill.km tur ut i verdensrommet.

Scott Thoes far arbeidet som rakettingeniør, og romfart er derfor et kjent område for Thoe.

Da Waldheim skulle være med på romferga "Atlantis" sin siste ferd, tok han nok en gang kontakt med sin norske kunstnervenn.

- Det skulle jo være litt hemmelig siden dette ene bildet er med i et NRK-program. Men historien er at astronauten Rex?Waldheim som jeg er blitt venner med, tok dette bildet med seg på siste turen med romferga «Atlantis». Så bildet har vært på en lang tur, og har kretset flere ganger rundt jordkloden. Da jeg møtte Rex igjen på Høyskolen i?Harstad i høst, fikk jeg bildet tilbake, sier Scott Thoe.

Bildet viser to gutter ute på fisketur i en båt, og i bakgrunnen ser vi en rakett eller romferge som skytes opp. Bildet har tittelen «Drømmen om Atlantis». Rex Waldheim som hadde bildet med seg i romferga på den aller siste turen i NASAs romprogram, har vært på besøk ni Lofoten, og truffet skoleelever her, både på Bøstad og i Svolvær.

– Er det noe annet spesielt med årets kalender?

– Ja, forsiden på årets kalender er et bilde av en jente som sitter i en huske mens tre ulver stirrer opp på henne. Victoria som er modell for dette bildet, har vært med i alle kalenderne. Hun hare vært malt med isbjørn, hvalross og spekkhoggere for å nevne noen av motivene opp gjennom årene. Ellers er det ikke bare motiver fra Vestvågøy, blant annet er det flere bilder fra Svolvær, sier Scott som hvert år sender kalendre både til tidligere president i Sovjetunionen Mikhail Gorbatsjov og tidligere visepresident i USA, Walter Mondale.