Lanserte boka om Dagfinn Bakke

Artikkelen er over 5 år gammel

Avistegner og kunstner, i dag kom Bjørn Tore Pedersens bok om vår alles DAN.

DEL

Forfatter Bjørn Tore Pedersen har laget en praktfull bok over et kunstnerisk kraft- senter i nord.

– Jeg har gjort en kronologisk presentasjon av Dagfinn Bakke fra hans barndom i fattige kår i Kanstad, via avistegneren i 36 år i Lofotposten og kunstneren fram til i dag, sier Bjørn Tore Pedersen.

På lanseringen i lokalene til Lofotposten, sa forfatteren at han var takknemlig for at han fikk det ærefulle oppdraget.

– Det er noe tidløst og universelt i bildene til Dagfinn Bakke. Bildene har noe i seg, noe vi kjenner oss igjen i, en kraft av gjenkjennelse, sier NRK-journalisten, som åpner boken slik:

“Lyset. Det skimrende lyset vender tilbake. Åpner det mørke landskapet.”

SE VIDEO FRA LANSERINGA HER: Boklansering hos Lofotposten

Tidligere ordfører og nåværende varaordfører i Lødingen, Bjørn Hegstad fra Vestbygd fortalte om sin sambygding og hans betydning for den nordnorske stemmen.

– Jeg vet om folk fra hjembygda som abonnerte på Lofotposten for å sikre seg DAN-hjørnet daglig. Det var dagens høydepunkt. Tegningene satte i bakhauet på oss, sa Hegstad.

Tidligere rektor Ole H. Bremnes fortalte en historie fra midten av 60-tallet, hvor han var en del av skoledelegasjonen som reiste til Oslo for å krangle og tigge om penger til nytt skolebygg i Svolvær.

– Da vi ankom kontoret til byråsjefen i departementet utstyrt med kopier av tegninger, ark med krav og mengder av dokumentasjon om behovet for nytt skolebygg, lå det et dokument på bordet hos byråsjefen. En tegningen gjort av DAN klippet ut fra Lofotposten, med følgende tekst:

“Hvor skal du da gutt. Jeg skal i gymsalen og græv makk.”

Sjefredaktør Jan Eivind Fredly gratulerte med boka og takket forfatter Bjørn Tore Pedersen for å ha samle et mangesidig kunstnerliv mellom to permer.

– Det var gjennom Lofotposten Dagfinn og Arthur Arntzen fant hverandre. Det var i vår avis den første Oluf- historia ble fortalt, illustrert av Dagfinn Bakke. Jeg er stolt av å stå her i dag som redaktør i Lofotposten og vite at det var i denne avisen kunstnerne fikk sitt første publikum, sa Fredly i sin hilsning til forfatter Bjørn Tore Pedersen og kunstneren Dagfinn Bakke.

LES OGSÅ: Gratulerer med DAN!

Knut Kirkesæther, som lofotinger flest vokste opp med vitsetegningene i Lofotposten.

– Det var først når jeg ble voksen jeg oppdaget den fantastiske og attraktive kunstneren Dagfinn Bakke, sa Kirksæther.

Kunstneren selv takket på sin stillferdige måte både sin gamle arbeidsgiver Lofotposten for måten dagens ledelse også har bidratt til boklanseringen.

– Det er også gledelig at Lødingen kommune som har støttet boklanseringen ser seg umaken verdt å være til stede. I dag burde forfatter Bjørn Tore Pedersen vært i sentrum. Det er han som har skrevet boken. En bok jeg selv er fornøyd med. Også det fagmessige håndverket som trykkeriet og bokbinderen har gjort, sa Dagfinn Bakke.

LES OGSÅ: Kunstnerliv mellom to permer

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags