Hva gjør den store, lille prinsen, når flyet hans styrter i Sahara?

PRINS OG PILOT: - Den sauen der er gammel! Æ vil ha en sau som kan leve lenge! sier prinsen, som spilles av Lena Kvitvik

PRINS OG PILOT: - Den sauen der er gammel! Æ vil ha en sau som kan leve lenge! sier prinsen, som spilles av Lena Kvitvik Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

– Kan du tegne en sau til mæ? – Den sauen der er gammel! Æ vil ha en sau som kan leve lenge! – Vær så god! Her er en kasse. Og inni den kassa er det akkurat en sånn sau som du vil ha!


Å bli bedt om å tegne en sau er kanskje ikke det første man forventer etter et flyhavari i Sahara. Men slik starter stykket om Den Lille Prinsen, som Nordland Teater har dramatisert, og som ble vist på Meieriet kultursenter og Lofoten kulturhus denne uka.

Skummelt, gøy og superfint

Scenen er mørk. Med skumle lyder av et fly i trøbbel, en sinna pilot og sangeren Auroras vakre versjon av låta «There Was a Boy» (A very strange enchanted boy / They say he wandered very far, very far / Over land and sea / A little shy and sad of eye / But very wise was he), dras små og store tilskuere rett inn i historiens sted og kjerne: et sted langt ut i ørkenen. Et drømmeaktig møte mellom den sinna piloten og den vevre gutten, og dialogen som starter med en sau.

Reaksjonene i salen veksler mellom sutring og gapskratt. Noen vil ut, og noen sitter fjetret: – Det var kjempeskummelt på teater, det var mørkt! sier Oliver (4). – Men så ble det lyst, og ikke skummelt, supplerer Frida (4). – Alt var gøy, sier Sigve (5). – Først ble den lille prinsen lei seg, og så ble han glad!

Cathinka Mæhlum er mammaen til Frida, og synes stykket var superfint, og veldig bra laget. – Og så hadde prinsen en fantastisk sveis, med glitter i håret!, sier Mæhlum, og sier det var lett å holde på barnas oppmerksomhet gjennom det tre kvarters lange stykket.

BEGEISTREDE TILSKUERE: - Prinsen hadde en fantastisk sveis, med glitter i håret!, sier Cathinka Mæhlum (bakerst t.v.)

BEGEISTREDE TILSKUERE: - Prinsen hadde en fantastisk sveis, med glitter i håret!, sier Cathinka Mæhlum (bakerst t.v.) Foto:

Lena leverte

Det er to skuespillere med i Den Lille Prinsen, som nå skal på turne. 28-åringen Lena Kvitvik fra Svolvær er ansatt i et ettårig engasjement ved Nordland Teater, og engasjementet startet med stykket «Jeg forsvinner», som hadde premiere i Lofoten kulturhus i januar i år. Her spilte Kvitvik mot blant andre Marit Adeleide Andreassen, som også er fra Svolvær.

I Den Lille Prinsen spiller Kvitvik mot Andreas Kolstad, som hun på forhånd har omtalt som «en generøs og dyktig medspiller». Vi forstår hva Kvitvik mener. Den unge Kvitvik og den eldre Kolstad både kler og utfyller hverandre gjennom sine vidt forskjellige uttrykk og fremtoninger. Kvitvik på kav nordnorsk, Kolstad på slentrende bokmål med tidvis karikert snobbethet. Begge tydelige i tale og kroppsspråk, og med akkurat den varme lettheten som vi kjenner fra den verdenskjente boka av Antoine de Saint-Exupéry.

– Jeg likte det!, sier Kristin Risan etter forestillingen. Lyset ble en viktig del av fortellingen. Tempoet, stemmebruken, musikken og lyset ... det ga fortellingen ro og plass til å tenke, for både store og små. Det var deilig å oppleve dette, og mye å ta tak i og snakke med barna om etterpå, smiler Risan, som også berømmer den fine scenografien.

Noe å tygge på

Vi synes at forestillingen har klart å ta vare på bokas fine funderinger om hva som er viktig her i livet. Historien prøver å vekke kreativiteten i oss, og gir oss litt å tygge på i forhold til vår oppfatning av oss selv, om vår menneskelighet, om barndom kontra voksenliv ... for hvem er egentlig klokest: barna eller de voksne?

Det er ikke ofte vi presenteres for profesjonelt teater som egner seg så godt for både barn og voksne. Det var fint å se både barn og voksne sitte fjetret i salen, og undertegnede synes at mange flere burde fått oppleve dette vakre pusterommet av en forestilling.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken