Lyrikeren Ellen Einan er død

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Den prisbelønte og særegne lyrikeren Ellen Einan fra Svolvær døde på mandag, 81 år gammel.

Ifølge datteren Anne Helsing sovnet hun stille inn på Marithaugen sykehjem i Kabelvåg. Einan hadde i det siste hatt svekket helsetilstand etter to armbrudd, og døden kom ikke uventet. Hun skal begraves 3. april. Den siste tiden hadde Einan slitt med demens. Einan var født 5. juni 1931.

Sist hun var i offentligheten var da Nordnorsk Kunstnersenter i Svolvær viste en del av hennes mange tusen tegninger.

Einan levde et stille og rolig liv i Svolvær, og var lite preget av den berømmelse hun hadde i litterære kretser. Hun mottok de siste årene en rekke utmerkelser.Einan debuterte i voksen alder med diktsamlingen «den gode Engsøster» i 1982. Hun var da 51 år gammel. Einan ble raskt en anerkjent lyriker i hele Nordan, og dette ble toppet med Aschehougprisen i 2002. I 2010 fikk hun Havmannprisen som første lyriker.

Da Jan Erik?Vold samlet Einans dikt i et stort verk, sa han dette om lyrikeren i møte med Lofotposten :

– Hun er en gave til norsk poesi. Men det er bare de få som har oppdaget det. Ellen kommer utenfra alle litterære miljøer. Hun er utfordrende, og tidvis vanskelig å tolke. Likevel vil jeg hevde at hennes diktverden henger i hop. Hun er makeløs i norsk poesi. Ja, hun er den beste lyrikeren vi har, sa Vold til en fullsatt.

Bibliografi:

Samlede dikt (Dikt, Bokvennen, 2011) , Noen venter på bud (Dikt, Solum, 2009),Dagen får min uro. (Dikt, Solum, 2004), Innenfor og utenfor er ett. (Dikt, Solum, 1999) , Jade for min engel. (Dikt, Solum, 1994), De syv nattstegene. (Dikt, Solum, 1992), Døgnfargene er mørke. (Dikt, 1991) , Hestene våker i duggtoneengen. (Dikt, 1989) , Sene rop mellom bronsebergene. (Dikt, 1987) , Nattbarn. (Dikt, 1986) , Søster natt. (Dikt, 1985) ,Jorden har hvisket. (Dikt, 1984) , Muldsøster. (Dikt, 1983), Den gode engsøster. (Dikt, 1982)

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags