Gå til sidens hovedinnhold

Lyser opp geita

Artikkelen er over 21 år gammel

Baard Nordby gleder seg til å gjennomføre sitt omstridte prosjekt med å belyse Svolværgeita. Om tre uker bærer det løs, nå selger han andelsbevis for å finansiere belysningen.

Vågan kommune innvilget tidligere i år Baard Nordbys søknad om å belyse Svolværgeita. Prøveperioden strekker seg fra 1. november i år til 2. januar neste år, og lyset vil stå på fra klokken 18.00 til klokken 23.00 alle dager i perioden. Den opprinnelige planen var at to lyskastere skulle brukes, men Nordby prøver nå å få næringsliv og privatpersoner til å kjøpe andelsbevis slik at tre ekstra lyskastere kan kjøpes inn.

- Det lar seg gjennomføre å bruke bare to lyskastere, men med fem stykker kan vi opplyse hele Svolværgeita, og ikke bare tre fjerdedeler, slik jeg gjorde på nyttårsaften, sier han.
Han har utarbeidet et budsjett som forteller at prøveprosjektet vil koste 219.000 kroner.

- Da har jeg gått ut fra kjøp av tre ekstra lyskastere og en større kabel, som vil være nødvendig. Budsjettet inkluderer også strøm, innhenting av ekspertise for å få plassert lyskasterne mest mulig gunstig, samt forsikring, forteller Nordby.
Allerede har Lille Bistro og andelslaget tegnet andeler for 30.000 kroner. Da gjenstår 189.000 kroner. For å få dekket inn disse utgiftene, har Baard Nordby sendt brev til 90 bedrifter i Vågan med tilbud om å kjøpe endeler til 1.000 kroner stykket. Han utfordrer også privatpersoner til å bidra.

- Jeg har ringt rundt til bedriftene, og har inntrykk at at de fleste er positive til dette. Jeg har allerede fått svar om at noen ønsker å kjøpe andeler, og det ser positivt ut for prosjektet.
- Hva skjer hvis du ikke får inn 189.000 kroner?
- Får jeg ikke inn så mye som jeg håper på, så er det ikke krise, men da har prosjektet ingen reservekapital. Kanskje blir det ikke nok penger til å kjøpe inn ekstra lyskastere, da bruker jeg de to jeg allerede har. Lys blir det uansett.