En kveld fra Jacks minnebok

Jack Berntsen : Fredag er det minnemarkering med utstillig og konsert i forbindelse med at Jack Berntsen ville fylt 75 år 14 oktober.Foto: Hugo Johansen

Jack Berntsen : Fredag er det minnemarkering med utstillig og konsert i forbindelse med at Jack Berntsen ville fylt 75 år 14 oktober.Foto: Hugo Johansen

Artikkelen er over 4 år gammel

Jack Berntsen har satt spor etter seg både som visesanger og låtskriver. Denne uka ville han fylt 75 år. Det markeres med utstilling og konsert i Kabelvåg på fredag.

DEL

– Det blir en kunstnerisk og musikalsk opplevelse for minneboka, sier Billy Jacobsen som i lang tid har jobbet med å registrere og ordne opp i den store samlingen av tekster, bilder og opptak som Jack etterlot seg.

Smakebiter fra visebølgens urtid

På fredag vil smakebiter fra samlingen til Jack bli presentert i Galleri Lille Kabelvåg. Det blir både fotografier, plakater, utklipp fra aviser og lydopptak fra det som Jakobsen kaller for visebølgens urtid.

En vegg i galleriet viser Jack Berntsens tidslinje, en vegg spekket med informasjon om visesangeren. Illustrert med bilder og annet hentet fra Berntsens eget arkiv.

–Det er kanskje først i ettertid vi forstår hva Jack Berntsen egentlig betydde – for bruken av nordnorsk dialekt, og for den nordnorske visebølgen; som jo også var vesentlig drivkraft i den kulturreisningen som landsdelen opplevde på 1970-tallet og inn på 1980-tallet. Han Jack var en bauta, fastslår Jacobsen.

"Vår største kulturpersonlighet" sa Arthur Arntzen

Jack har ofte vært i Lofotpostens spalter, og etter hvert forsto flere og flere den betydningen han hadde hatt for den nordnorske visebølgen og den nye bevisstheten og stoltheten for landsdelen som vokste fram i kjølvannet av denne.

BIlder: Alle  bildene er hentet fra Lofotpostens billedarkiv. I arkivet finnes mange bildeminner fra Jack Berntsens  musikerliv.

BIlder: Alle bildene er hentet fra Lofotpostens billedarkiv. I arkivet finnes mange bildeminner fra Jack Berntsens musikerliv.

Da Jack gikk bort i 2010, sa Arthur Arntzen dette om han:

«Jeg mener vi har mistet vår største kulturpersonlighet. Kanskje store ord. Men jeg mener hvert bidige. En flott fyr med en utrolig scenesjarm som man knapt har sett maken til. Det lyste hjertelighet og varme av ham, både på scenen og privat. Nord-Norge har tapt en av sine største sønner»

Arntzen mente at sammen med Bodø Glimt, sto Jack Berntsen som hver sine påler, som har hatt enorm betydning for selvfølelsen til nordlendingene.

Program sydd sammen i Jacks ånd

Malvin Skulbru, pensjonert boknakar sa dette:

-Jack fikk meg til å opptre med egne viser. Artisten fra Vestvågøy flyttet til Senja i ung alder. Under visefestivalen Draugen i 1977 møtte han Jack Berntsen for første gang. Han ble invitert til Troilltampen.

– Jack var veldig entusiastisk for å få flere stemmer fram. Det var ikke så nøye med ferdighetene. Derfor betydde han veldig mye for mange som ønsket å spille og synge, sier Skulbru som i 16 år var medlem av Boknakaran med base i Tromsø.

Fredagens markering starter med åpningen av utstillingen i galleriet. Men dette er bare en del av opplegget rundt markeringen av 75 års dagen for Jack Berntsens fødsel i 1940. Ikke overraskende skal Boknakaran spille opp til Jackfest og jam på Arbeideren. Men først skal et knippe artister presentere smakebiter fra Jacks mangfoldige viseproduksjon.

Det er Lofoten Jazzklubb som er medarrangør for konserten, og som har sydd sammen et program i Jacks ånd med Lofoten Minivoices, visegruppa Lovisa gjør comback, De Tre Mis\usketerer med Sigrun Loe Sparboe og Terje Brun opptrer. Frank A. Jenssen syr det hele sammen som konferansier.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags