Det forteller daglig leder for Link, Knut Kirkesæther, til Lofotposten.

De to han prater om er Andras Schiff og Isabelle Faust.

Schiff ble adlet i England i fjor for sin musikalske innsats som pianist og foreleser for musikkstudenter, og skal formelt sett omtales Sir Schiff. Pianisten har vært i Lofoten tidligere, og allerede da ble det klart at han ville tilbake.

Les også: Bjørn Sundquist til LINK for å lese Terje Vigen

Egen divisjon

– Schiff er en nær bekjent av kunstnerisk leder i Link, Arvid Engegård. De har blant annet studert sammen i Salzburg, og dette vennskapet gjør nok også at Schiff kommer hit. Han er pianist i en egen divisjon, forteller Kirkesæther.

I programheftet forteller Schiff at det første møtet med Lofoten var uforglemmelig.

Han omtales slik: «Andras Schiff er i dag er av de mest markante klassiske musikere. Han tyr også gjerne til taktstokken, da helst foran sitt eget orkester «Capella Andrea Barca» Han er en uredd og artikulert person, ikke bare innenfor musikken, men også i politikken. Han spiller ikke i sitt hjemland Ungarn i protest mot de ultrareaksjonære politiske kreftene. Han har til og med vært utsatt for antisemittisk hetsing. Foredrag om musikk er noe han er svært dyktig i, og engasjeres gjerne av høyskoler til slikt. Han ble i 2014 slått til ridder i England.»

Schiff skal spille 5–6 konserter under kammermusikkfesten. Blant annet skal han sammen med Marianne Beate Kielland gjøre Griegs «Haugtussa».

Godt renomme

– I år er det 12. gang at sommerfesten arrangeres. Og det er tydelig at vi har fått et renomme når vi tiltrekker oss slike store musikere som Schiff og Faust, sier Kirkesæther.

Isabelle Faust regnes som en av verdens fremste fiolinister i dag.

I Links programblad heter det blant annet om henne: «Seier i Paganini-konkurransen satte fart på en utvikling der hun i dag er helt i toppen av listen over anerkjente fiolinister. Hennes innspillinger, som går fra Bach til vår tid, har fått et utall av priser og utmerkelser, og hun er også opptatt av eldre instrumenter og oppførelsespraksis fra barokk, klassisisme og tidlig romantikk.»

Faust har store forventninger til sitt første møte med Lofoten. «Jeg forventer å få se et av de vakreste steder på jorda. Det er hva jeg har blitt fortalt av folk som har besøkt dere. Jeg er sikker på at jeg ikke blir skuffet.»

Faust skal spille på fem konserter under oppholdet i Lofoten.

Hvordan har billettsalget til årets Link vært?

– Bedre enn noen gang. Det har sammenheng med at vi har to store navn på programmet. For musikkinteresserte rundt omkring i verden har Schiff og Faust tiltrekningskraft. Vi ser at bestillingene har kommet både fra England, Kina, Tyskland, Sveits, Holland og Dan mark for å ramse opp noen. Blant annet kommer det 17 personer fra Kina for å oppleve festivalen. Denne gruppen består av musikere og pressefolk. Jeg kan jo nevne at frokostkonserten i Henningsvær er utsolgt, og at vi derfor har satt opp en til.

– Hvordan fungerer Henningsvær som base for kammermusikkfesten?

– Henningsvær er perfekt til dette. Festiviteten er hovedkvarter både for måltider og øving, og fungerer også som et slags klubblokale for alle som er med på Link av musikere og frivillige, sier Kirkesæther. Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest foregår 6. til og med 12. juli i år.

Glimt fra arkivet:

Bildeserie

Bildeglimt fra Link

Bildeserie

Fronter LINK i reklamekampanje

Bildeserie

LINK Winter startet i Borge

Bildeserie

Lofotkatedralen full... Igjen!

(2008)