Julie Brattli Steinvik er i modus for det som blir tidenes landsfestival for korister. 1500 sopraner, tenorer, basser og andre sangglade i 58 kor fra hele landet vil fra torsdag ettermiddag «gjøre» Lofoten.

Smekkfullt

– All ledig sengekapasitet er tatt i bruk og vi legger opp til arrangementer i Gimsøy kirke, Henningsvær, Kabelvåg og Svolvær. Det blir 30 seminarer og konserter, og østlige Lofoten vil i vel to døgn være forvandlet til en summende maurtue, sier Julie som til alt overmål er utdannet sanger med daglig utgangspunkt Kabelvåg.

Trønderen som er bysbarn med Nils Arne Eggen i Orkdal, har i uker og måneder hatt fokus på mammutfestivalen.

– Hva blir det musikalske høydepunktet?

– Det er når Lofoten Voices, som tidenes første festivalkor under ledelse av den verdenskjente mezzosopranen Marianne Beate Kielland, skal ha sin egen konsert i Svolvær kirke fredag kveld, sier Julie Brattli Steinvik.

Etter at Levanger hadde den forrige landsfestivalen med solide 750 deltakere, reagerte korene spontant da det ble kjent at Svolvær skulle være hovedsted for stevnet i 2016.

Tjeldbergtinden

– Da vi stoppet påmeldingen i januar, var vi oppe i 1800, som er i meste laget. Men noen frafall har gitt oss et endelig påmeldingstall på 1500, sier hun.

En annen av de store begivenhetene de kommende dagene, er når et sammensatt kor på 120 – kalt Kor Aktiv - klatrer opp Tjeldsbergtinden for å synge lørdag ettermiddag.

– Vi håper på godvær som betyr at koristene kan se helt vest til Værøy og Røst, Landegode utenfor Bodø, Kabelvåg, Svolvær og mot Brettesnes og Sverige i øst.

I det hele tatt er det kort mellom høydepunktene. For å holde oss til lørdag; frokostseminar for dirigenter, torgkonserter i Henningsvær, Kabelvåg og Svolvær, konsert med tilsammen 400 korister på Arbeidern i Kabelvåg, og ikke minst utendørskonserten på Kuba.

Da har deltakerne bak seg en fredag med kirkekonserter, konsert på Magic Ice – verdens eneste permanente isgalleri, flere seminarer og enda flere torgkonserter på de tre nevnte stedene.

Julie – ansvarlig for det musikalske og kunstneriske under Landsfestivalen – nevner også det spontane og det planlagte:

Syke og gamle

– Vi vil dukke opp på både Marithaugen og Byparken for å spre glede og sang for de syke og gamle. Plutselig vil vi dukke opp nærmest hvorsomhelst og iallfall på Amfi Svolvær, sier hun.

Julie Brattli Steinvik har kontroll over det meste. Dog ikke det som skal skje rundt lørdagens bankett på Thon Hotel Lofoten og Lofoten Kulturhus. Her setter hun lit til hotellfolket:

– Banketten åpner på Svolvær torg, rett utenfor. Her blir det taler og Lofoten Voices synger. Så skal alle 1500 inn til bankett i restaurant, hall, storsal og parkeringskjeller hvor det hele knyttes sammen med storskjermer og John Inge Johansen som konferansier. Etterpå skal alle ut på torget hvor Hekla Stålstrenga spiller folket i humør. Tre kvarter senere har hotellfolket forvandlet storstua til danselokale med Lofoten Storband.

– Hva er den største utfordringen?

– Det er hvordan vi skal få optimalt ut av det lydmessige på Kuba lørdag middag.Hvordan skal vi få lyden ut til publikum og ikke opp i atmosfæren, hvis du forstår, sier en forventningsfull arrangør.

– Hvor spesielle er seminarene?

– De vil bli minneverdige for de det gjelder. Jeg kan nevne Ragnar Rasmussen, som blir sentral på seminardelen. Han er èn av de høyest mediterte som dirigent og seminarleder.

For Lofoten er et slikt treff av enorm betydning. De tilreisende vil dra hjem som ambassadører.

– Det er bra hvis vi flagger, klapper og opptrer med ekte lofotsk vertskapsånd.