Nordnorsk historie fra Orkana

Orkana Forlag og forlegger Elisabeth Johansen gir ut bestselgerbok om indianer.

Orkana Forlag og forlegger Elisabeth Johansen gir ut bestselgerbok om indianer. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Orkana Forlags nyeste bokutgivelse er et dugnadsarbeid fra Lofoten.

DEL

Boka «Ellisif Wessel: Du ber om mit fotografi» er en fotosamling av fotografen Ellisif Wessel, som levde og virket hovedsakelig i Finnmark rundt forrige århundreskifte.

Men arbeidet med boka er utført av hender fra Lofoten. Forlegger i Orkana Forlag, Elisabeth Johansen, står bak boka sammen med historiker Gro Røde fra Flakstad og forfatter Liv Marie Austrem, som har bodd i Lofoten i 20 år. Boka inneholder dessuten bilder som kan ha interesse for Lofotpostens lesere generelt.

- Her er flotte bilder fra Svolvær og Lødingen fra før 1900-tallet, sier Elisabeth Johansen.

Samisk i Lofoten
Også en annen av høstens utgivelser, boka «Sapmi! En bok om samisk kultur og historie», har ett bein i Lofoten. Også her er Elisabeth Johansen forfatter, og med seg har hun flakstadværingen John Roald Pettersen.

- Boka inneholder intervjuer med samiske barn fra hele Norge, deriblant et søskenpar fra Vestvågøy, sier Johansen.

Nordnorsk tilknytning
Orkana Forlag ble grunnlagt i Stamsund i 1992. Etter hvert fikk forlaget kontor i Oslo, men har beholdt basen i Stamsund.

- Vi har aldri hatt så høy aktivitet som i høst, med åtte bokutgivelser, sier Elisabeth Johansen, som understreker at Orkana Forlag skal være et nordnorsk forlag også i framtida.

Tidligere var utgivelsene på Orkana kun bøker med nordnorske forfattere eller nordnorsk tema. Det har endret seg med årene.

- Men felles for høstens utgivelser er faktisk at alle har en tilknytning til Nord-Norge, sier forleggeren.

Store endringer
Hun har erfart store endringer i forlagsbransjen siden starten.

- Først og fremst har strukturen i bokbransjen forandret seg ved at de største forlagene eier bokhandlene. I tillegg er mesteparten av innkjøpene kjedestyrt. Det gjør at det er vanskeligere å få inn bøker enn før. Men stort sett har vi god distribusjon i Nord-Norge, og selger mye bøker via nett, sier Johansen.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags