– Det er på høy tid at det skjer noe i byen og det er på høy tid at Svolvær byteater foretar seg noe, slår en bestemt Stein Alsos fast før han trekker lurt på smilebåndet. Sammen med humorkollega Mathias Rabben Sørslett har han troppet opp på Svolvær torg med megafon og lift for å promotere Svolvær byteaters første fullskalarevy på ti år.

Byteaterets nye storsatsing har fått navnet «På høy tid». Premierehelgen er 12. og 13. oktober, men byteateret er allerede i full gang med skrivekurs og skuespillkurs, øving og skriving. Det er liten tvil om at revyens røde tråd allerede har brent seg fast i pannebrasken hos byteaterets utsendte. Gjennom et helt intervju smetter Alsos og Sørslett ordet «høy» inn i en eller annen form i hvert eneste svar, hver gang med ett sedvanlig glimt i øyet.

– Vi føler oss litt høy på oss selv, så vi må prøve å holde bakkekontakten, gliser Alsos før han heiser en smånervøs Sørslett med seg opp i liften. De to revykameratene virker å ha et noe delt syn på å befinne seg i høyden og det humoristiske opptrinnet vekker oppsikt blant nysgjerrige forbipasserende.

– Vi sparker jo aldri nedover, slår Alsos fast, vel ti meter over bakken.

– Med mindre vi befinner oss i høyden, tilføyer Sørslett gjennom megafonen.

Sleivspark oppover og vestover

Det er liten tvil om at byteateret har fått med seg debatten om byggehøyde i Svolvær sentrum. Både politikere og utbyggere har grunn til å frykte sleivspark adressert oppover.

– Aller helst skulle vi jo satt opp forestillingen øverst i et 24 etasjer høyt kulturhus, med en tilbaketrukket 25. og 26. etasje utformet som tørrfiskhjeller, forteller Alsos. Sørslett nikker.

– Revyen blir et seriøst innspill i høydedebatten, så vel som mange andre debatter. Vi kommer til å fremme våre synspunkter om veldig mye. Det er klart, vi driver jo ikke med tull, smiler Sørslett, som bedyrer at byteateret vil ta for seg mye mer enn utbyggere, politikere og en potensielt høydesyk byplanrevisjon. Han nevner blant annet sin gamle hjemkommune Vestvågøy som et yndet tema, men tematikken kan også bevege seg utenfor Lofotens grenser.

– Det er mye som skjer i år. Det er ti år siden kulturhuset åpnet og Svolvær by er 100 år. Vi skal favne høyt og om mye, men med et lokalt, humoristisk perspektiv, forklarer Alsos.

Det beste fra to generasjoner

Det er ingen tvil om at byteateret sikter høyt med sin nye revy. Instruktør er leid inn og utallige timer vil gå med til øvingen i månedene før premieren. Til slutt vil revyen telle mellom 20 og 25 nye nummer. I tillegg representerer Alsos og Sørslett to ulike generasjoner av byteateret som er fulltallige sammen på scenen for første gang.

– Byteateret er på mange måter godt inne i et generasjonsskifte. De fleste av oss som har holdt på i en årrekke er fortsatt med, samtidig har vi fått med oss kremen av ungdommen ... og Mathias da, ler Alsos.

– Dette er trolig eneste mulighet til å få med seg en så stor revy med to generasjoner som samtidig er på høyden. Publikum har all grunn til å ha høye forventninger, slår han fast.