– Dette er kjempespennende! Vi har sendt inn flere sketsjer, og nå er en av monologene våre valgt ut, sier leder i Vestvågøy Teaterlag, Marina Wagner.

Monologen heter «Sceneflørt», og er en sketsj de har hatt i en revy for noen år tilbake.

– Den handler om en dame som skal rydde litt på scenen, også ser hun ut i publikum hvor hun plukker seg ut en person. Også flørter hun litt med han, ler Wagner.

Store forventninger

Det er Heidi Svendsen i Vestvågøy Teaterlag som skal framføre monologen. Det er hennes sketsj, og hun har tidligere vært med på Amatørteaterfestivalen i Oslo, hvor hun vant med «Sceneflørt».

NM i Revy går av stabelen i starten av juli på Høylandet i Nord-Trøndelag. 80 revynummer slapp gjennom nåløyet til juryen. I tillegg er det 20 nummer som er kvalifisert i ungdomsrevyklassen. Av disse 100 sketsjene er det 20 som velges ut til finaleforestillingen lørdag 8. juli.

Wagner har stor tro på at de kan bli en av de heldige.

– Vi har ikke forberedt oss så veldig hittil, men det blir etter hvert. Vi har som mål å være med i den avsluttende forestillingen. Om vi vinner hele monologkonkurransen, vet jeg ikke, men det er i alle fall et mål, sier Wagner.

Flere fra Lofoten

I tillegg til Vestvågøy Teaterlag er det to andre fra Lofoten som også skal delta på NM i Revy på Høylandet i juli.

Svolvær Byteaters Humorkamerater, bestående av Stein Alsos, Harald Varvik Johnsen og Bjørn Nilsen, skal delta med hele tre nummer; «Nordnorsk Folkeeventyr», Gullbjørgs kroppsjustering og Revyvisa.

– Det er en kjempeannerkjennelse å få være med i NM med tre nummer. Det kan bety to ting; enten at vi er blitt veldig gode eller at det har vært en nivåsenking. Vi tror på det første, ler Alsos, og legger til at de har vunnet beste monolog to ganger tidligere.

– I og med at vi har vunnet før, senker vi skuldrene denne gangen. Bare det å få være med på det ekstatiske miljøet er en kulturell orgasme.

Helga før NM deltar Humorkameratene på Lofoten Fiskefestival for å varme opp. Ellers deltar de jevnlig på eventer for å holde seg i form. Alsos håper at de får være med i finalerevyen, og har stor tro på "Nordnorsk Folkeeventyr".

- Det er en jury som bestemmer, og det er ikke nødvendigvis de nummerene som skaper mest latter som er de beste. De ser også på kvalitet, og jeg håper at vi er i det sjiktet. "Nordnorsk Folkeeventyr" vant fire priser under Nordnorsk Revyfestival, så vi har store forhåpninger. Nummeret er bra og poengtert.

«Humor mot terror»

Hælsikes kvinnfolk, også fra Svolvær, er kvalifisert med en monolog framført av Marit Gjelle. Denne gikk til topps i Nordnorsk Revymesterskap i 2016.

Laukvikas Humorterrorister har også gjort seg bemerket på nett og kan kvalifisere seg gjennom konkurransen «Humor mot terror» i regi av Humorportalen.

Her er det opp til folket å stemme dem fram, og Laukvikas Humorterrorister sitt bidrag er en film om karakteren Emil Bang Johansen som vil bli stedets første terrorist.

Bang Johansen spilles av Emil Pettersen, og Edvard Falch Alsos står for manus og filming. De har uttalt til Lofotposten tidligere at det går an å lage humor om et alvorlig tema.

– Jeg tenker jo at det er viktig å kunne spøke om ting, så vi har laget denne videoen for å delta i konkurransen, sa Falch Alsos.