lise maria knutsen

Siden 1922 har det stått der og hevet seg over Vestfjorden. Taktfast har det sent lys fire mil utover havet. I løpet av disse tiårene har fyrmesterfamilier bodd der. Før fyret på Saltværholmen ble bygd, lå det et mindre fyr på Skjåholmen. Det var et så kalt fiskefyr, som bare ble drevet i fiskesesongen. Betalingen var dårlig i begynnelsen, og den aller første fyrmester i Skrova kunne ikke lese. I dag er det annerledes. Teknologien har tatt over, og mennesket trengs ikke daglig på Skrova fyr lenger.

De siste fyrvokterne

For Arvid Ulvhammer og Tore Berg har Skrova fyr vært deres andre hjem i flere år.

- Det er mange fyr som står og forfaller, nå blir det tomt her også. Det beste hadde vel vært at det bare ble solgt, sier Arvid Ulvhammer.

Det har ikke Kystverket planer om enda. Foreløpig kommer fyret til å bli brukt som vedlikeholdsstasjon, og enkelte ønsker at det skal bli representasjonsbolig.

- Det er virkelig et av de fineste fyrene langs kysten, sier Tore Berg.

Ingen av dem synes det er trist eller vemodig å forlate fyret, fordi om de har hatt det veldig fint der ute i havgapet.

- Jeg er vel kommet til det punktet der man kan gå videre. Det er ikke så lenge til jeg skal pensjonere meg heller, sier Tore videre.

Han synes det verste blir at selve værstasjonen blir borte. Hver tredje time året rundt har de rapportert om vindstyrke, bølgehøyde og nedbør, og gitt informasjon til båtene som går i rute over fjorden.

- Det har vært viktig for dem, nå har de ikke den sikre kilden lengre.

Les mer om siste dag på fyret i papirutgaven mandag