Stamsund Internasjonale Teater 2008

Thorbjørn Gabrielsen gir råd om hvilke forestillinger du bør se under årets teaterfestival.

Thorbjørn Gabrielsen gir råd om hvilke forestillinger du bør se under årets teaterfestival.

Artikkelen er over 10 år gammel

Festivalsjef Thorbjørn Gabrielsen har sett mange av årets forestillinger, og kommer her med noen tips og råd.

DEL

Performance er den røde tråden i årets SIT 3.-7. juni, og det kan by på en del overraskelser. Performance kan til tider være meget uforutsigbart. Og hysterisk morsomt, hvis man er på det humøret.

Årets SIT tøyer som vanlig grenser, og fortsetter tradisjonen med å vise noe av det mest engasjerende/provoserende innefor europeisk teater.

Samtidig vises flere mer tradisjonelle forestillinger, mye god barneteater og mange inkluderende aktiviteter. I løpet av SIT kan publikum få diskutere hva de har sett i debatter, Anniken Greve holder som vanlig et intressant seminar, på Galleri 2 og barnekunstskolen arrangeres utstillinger og workshops med unge up-and-coming kunstnere, og afrikanske storheter og gjennom hele SIT holder Skjærbrygga åpent mellom teater- og aktivitetsslagene.

Lørdag er den store familiedagen, og husk at det er mulig å hive seg med i ulike workshops og lage egen performance - kontakt festivalkontoret for mer informasjon.

Kommentarer av Thorbjørn Gabrielsen (TG)

Voksenprogram

Kate Pendry, «Demonology» (UK/NO)

« «Sex in the warzone» stryker mange av våre egne oppfatninger omkring samfunnsengasjement brutalt mot hårene, og setter samtidig i sving et vell av tanker og følelser. Forestillingen utgjør uten tvil et av teaterfestivalens sterkeste innslag. » skrev Anki Gerhardsen i Lofotposten 2004.

Forestillingen var ved den norsk-engelske performancearisten Kate Pendry. I år er hun tilbake som festivalkunstner, og viser urpremieren av «Demonology», der Pendry utforsker demonisk kjærlighet. Kan bli sterke saker i år igjen!

Abattoir Fermé, «Tourniquet» (BE)

Dette belgiske teaterkompaniet har Norges-premiere med «Tourniquet», som betyr lukket kloster, i Stamsund.

Forestillingen holder en internasjonal høy kvalitet, og er sterk og skremmende.

- Ler du her, oppsøk psykolog. Men man kan humre litt. (TG)

www.abattoirferme.be/

Buelens Paulina, «Endless Medication» (BE)

Denne varme religionssatiren fikk mange priser etter premieren 2003. Så ble det belgiske teaterkompaniet oppløst, og stykket ble ikke tilgjengelig noen år. Nå har den norgespremiere i Stamsund.

Den tar opp kvinneproblematikk, og kan appellere til et bredt publikum.

- Hvis du har problemer med at Jesus-barnet blir født fra et bein, bør du kanskje holde deg unna - eller se forestillingen som en utfordring (TG).

Prey Trio og Chrissie Poulter, «Metamorphoses» (IR)

Chrissie Poulter fra Irland har deltatt på SIT siden 2004 med kunstneriske prosesser for lokale barn og unge.

I fjor ble hun styremedlem i SIT, og i år kommer hun med en musikalsk utforsking på en scene; et prosjekt hun har jobbet med i mange år. Hun har med seg noen av Englands mest anerkjente klassiske musikere:

- Hvis man er glad i klassisk musikk som inntar en rom, kan dette være tingen (TG).

www.chrissiepoulter.com

Lisa Dillan (NO), Anna Westberg (SE), Lotta Melin (SE), «Frekvens»

Lisa Dillan har en stemme hinsides det meste. De som hørte hennes konserter/performance i fjor i Stamsund, glemmer henne ikke. I år kommer hun med to improvisasjonsdansere. Lotta Melins hjemmeside anbefales for de som er nysgjerrige på hvordan det kan se ut.

www.dillan.no/Lisa
www.lottamelin.com

Lisa Dillan (NO) og Lisa Ullén (SE), «Lisa og Lisa duo»

De to musikerne spilte sine første konserter sammen i New York, og vokalisten Dillan og pianisten Ullén improviserer fram musikken i løpet av forestillingen.

A Smith, «Innvandrer» (UK)

2006 flyttet engelskmannen A Smith til Norge, og samme år besøkte han SIT med en Ibsen Hut. I den intervjuet han festivalbesøkende om Ibsens liv.

I år kommer han tilbake for å fortelle om hvordan det var å flytte til Norge.

- Morsomt og tankevekkende (TG). Han tror dette er det nærmeste årets festival kommer stand-up.

Beaivvaš Sami Teahter, «Den rimhårede og drømmeseeren» (Sapmi)

Beivvas kommer akkurat fra en Europa-turne med denne forestillingen, som er en av det samiske kompaniets største suksesser. Tekstene er skrevet av den samiske sjefsdikteren Nils-Aslak Valkeapää, blandet sammen til et drømmespill med sjamansk joik og japansk Noh-teater.

- Man hensettes til en drømmespill-stemning (TG).

www.beaivvas.no

Nordland Teater(NO)/Ondskapens Teater, «Phaedras Love» (NO/SE)

Instruktøren Annika Fornell og skuespilleren Yasin Gyltepe har jobbet for SIT i mange år, og satte også opp forestillingen «Ondskapen» i 2005 på SIT. «Phaedras Love» er skrevet av den engelske dramatikeren Sarah Kane og handler om Dronning Phaedras håpløse forelskelse i stesønnen Hippolytos, krydret med drap, mishandling og voldtekt. Etter stykkets Norges-premiere på Det Norske Teatret 2005, skrev Dagsavisen Jørgen Alnæs: «...vi ser hvordan det destruktive kan skape lyst, begjær eller higen som igjen er utløst av og utlyser energi og livskraft.»

www.ondskapensteater.com

Nordland Teater, «Klassisk Kolstad» (NO)

Andreas Kolstad har vært skuespiller på Nordland Teater i en årrekke, og presenterer her norske lyrikerer sammen med pianisten Sissel Brean.

- Denne vil ikke skremme vannet av noen, og er for de som liker klassisk lyrikk (TG).

Nordland Teater, «Closing time - en hyllest til Tom Waits» (NO)

I en hvit scenografi framfører Sven Henriksen, teatersjef ved Samiske Teatern i Sverige, mange kjente hits av Tom Waits, støttet av gode musikere. Regien er ved teatersjefen på Nordland Teater, Reidar Sørensen.

www.nordlandteater.no

Teater NOR, «Knut er død» (NO)

En lofotproduksjon om Hamsun, som hadde premiere i Stamsund tidligere i mars. Dette skrev Lofotpostens Magnar Johansen etter urpremieren:

«Teater Nors uttrykksform er krevende. Bruk av «virkemidler» som nakenhet og teknologi kan fort overskygge helheten. Takket være gode skuespillere og en rød tråd i forestillingen landet forestillingen på rette siden.»

Amund Sjølie Sveen, «USB-United States of Barents» (NO)

Her undersøkes kjærligheten til Ikea, og hva folk i Barentsregionen har til felles - av en lydkunstner og musiker.

Wakka Wakka, «Fabrik» (NO/USA)

Dette skrev Lofotpostens Kari Frøyland etter urpremieren i Stamsund i september 2007:

«Glimrende håndverk og skuespill. Men først og fremst er «Fabrik» et usedvanlig sterkt tidsbilde om en manns skjebne.»

Etter premiere i Stamsund, har «Fabrik» vært vist i New York, og mottatt den amerikanske Unima-prisen. Figurteaterforestillingen ble også nominert i Drama desk, teaterscenens svar på Oscar.

www.wakkawakka.com

Wonderful theater, «Brother» (TY)

Årets SIT-urpremiere på Figurteateret i Nordland (FiN). Forestillingen er basert på Ted van Lieshouts prisbelønte roman «Bror». Den handler om å være ung, om å miste en bror og oppdage sin seksuelle identitet. Forfatteren har meldt sin ankomst til årets SIT.

De unges program

Torbjørn Davidsen, Skranglebein og Nils m/Skils, «Off the wall» (NO)

Dette er årets ungdomsflirt. Teaterinstruktøren og skuespilleren Davidsen er en pinjær for å utforske det virkelige og det tilsynelatende virkelige livet. Han har fått med seg Nils m/Skils, Norgesmester i freestylerap og rapperen Skranglebein i en forestilling om graffiti.

- Dette er kult 2008 (TG).

Fra 12 år.

www.skranglebein.no
www.myspace.com/nilsmskils
www.deutvalgte.no

Nordland Teater, «Søstrene Pommers Pannekaker» (NO)

Her vil barn fra fem år lære kunsten å lage pannekaker.

- Dette er artig for ungene (TG).

Åarjelhsaemien Teatere, «Baltastæjja» (Sapmi/NO)

Mange kjenner Lasse Åkerlund for hans tolkning av «MacBeth», med sprutende ketchup og en voldsom gaffel.

Han instruerer denne forestilling med spøkelseshistorier fra Sydsamisk Teater. Den skal vises på Kallebua der scenen skal bygges om til et skikkelig spøkelseshus.

Fra 10 år.

Teater Fusentast, «Sand mellom tærna», «Katta og andre strofer» og «Koseputa i Paris» (NO/NL)

Trondheim-baserte Fusentast kommer med tre forestillinger:

 • «Sand mellom tærna» ble produsert på FiN i Stamsund 2002, og handler om en jødisk familie som vokste opp under andre verdenskrig (fra 10 år).
 • - «Katta» er et koselig, underfundig og munter stykke figurteater for barn fra 5 år (TG).
 • «Koseputa...» er en superklassiker i festivalverden, og lanseres som Norges minste teater med plass til fire tilskuere (fra 4 år). Den spilles under åpningen onsdag, og på familiedagen lørdag.

www.fusentast.no

Colm O'Grady, «Street performance» (IR)

Den irske klovnen og stuntmannen er leid inn til åpningen,han vil opptre på utescenen med en gateshow, og har ansvaret for et prosjekt med unger. Han var her i fjor med teaterkompaniet «Monkeyshine».

Studentforestillinger

Se hvordan kommende generasjoner lager kunst og performance:

 • Høyskolen i Nesna kommer med 17 elever fra hele verden, og de har jobbet fire månader med en forestilling poå Trålarrederiet onsdag.
 • Nordland kunst- og filmfagskole viser ni rene performancer, som tidligere ble vist under festivalen «Mørke nu» i fjor i Bodø.
  - Dette er tøft. (TG)
 • Nordic Black Express kommer hvert år til SIT og viser elevenes arbeid, også i år.

Seminarer, workshops og prosjekter

 • Seminar om dikteren Tor Ulven, med Anniken Greve fra Universitetet i Tromsø. - Hun gjør det mest utilgjengelige tilgjengelig for de fleste (TG).
 • Kunstneriske prosesser for barn og unge skal diskuteres i en debatt med blant annet lederen for «Kunstløftet» i Norsk kulturråd og leder for Norsk scenekunstbruk. Dette blir en debatt for de som er intressert i teaterpolitikk.
 • Diskusjoner hver dag om utvalgte forestillinger ledes av forhenværende sjef på FiN, kultursjef i Vestvågøy kommune og oppstarter av SIT: Marit Pedersen Omland. Dette blir inkluderende samtaler som er åpent for publikum og performance-artister.
 • I flere workshop i løpet av festivaluken kan barn, ungdom og voksne være med å lage performance selv. Barnekunstskolen vil fungere som en performance-fabrikk. Kontakt festivalkontoret for mer informasjon.

Utstillinger/prosjekter

Stamsund in space på Galleri 2.

Kunstnere fra flere land vil prege Stamsund med performance, utstillinger og installasjoner. Blant annet melder Tommy Olsen sin ankomst, en «up-and-coming» kunstner. En av Afrikas største malere og poeter, Malangatana Ngwenya fra Mozambique kommer også. Og komponisten og bassisten Tuomo Haapala fra Finland, som har besøkt SIT to ganger før.

Eldar Einarson, «Strandet» (NO)

Filmen «Strandet» handler om Steinar Maria Kaas, som ble forlatt av sin kone på Tenerife i 1990. Kaas vil samtale med publikum over internett i etterkant av filmvisningen.

Filmskaperen Einarson har laget over tretti dokumentarfilmer for NRK, regissert flere spillefilmer og skrevet romaner.

Se hele SIT-programmet på www.stamfest.no

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags