Gå til sidens hovedinnhold

Petter Dass i Svolvær kirke: «Det er smukt og kosteligt at høre»

Artikkelen er over 3 år gammel

Dikterpresten var midt i blant oss da Hans-Erik Dyvik Husby gestaltet Petter Dass i Svolvær kirke.

Nordland Teaters kirkespill «Petter» skar seg tvers gjennom mytene, og skapte et slags troverdig bilde av Nordlands mest fargerike prest og store poet.

Mannen bak suksessen redningsskøyta «Elias», Alf Knutsen, er også mannen bak kirkespillet, og han har konsentrert seg om å få fram de poetiske og musikalske sidene ved Petter Dass. Det har han klart, han har skapt en mangfoldig skikkelse. En mann som tror på den guddommelige kraften, men ikke desto mindre en mann som vet å karre til seg, og tjene penger. Det er mange myter om Petter Dass, og det ville vært galskap å gi seg ut på en slags biografisk reise gjennom livet hans.

Kirkespillet klarte med enkel scenografi og få virkemidler å skape en flott stemning. En nesten helt fullsatt kirke levde seg med i dikterprestens liv i et prestegjeld i Nordland prisgitt naturens luner og Guds nåde. Det er rom for både sorg og glede.

Uansett er selve bærebjelken i kirkespillet «Petter» salmer og sanger fra dikterprestens hånd, og her har Knut Størdal gjort en glimrende jobb med det musikalske. Vi aner ikke bare norske folketoner, men også noen streif av irsk musikk. Ikke så rart når Dass-slekta kom fra Irland.

Hans-Erik Dyvik framstilte Dass på en overbevisende måte, sangartisten med en historie blant annet fra hardrock- og punk-bandet Turboneger, og en barndom fra Lofoten, Fauske og Rognan, ga liv og personlighet til presteskikkelsen.

Han hadde god hjelp av dyktige sangere, skuespillere og musikere. I det hele kreves det er stort og profesjonelt ensemble for å lage et så bra kirkespill. Blandakoret Holand var med på gjøre kvelden vellykket. De har opptrådt ved forestillingene i Svolvær, Sortland og Lødingen. Til sammen skal kirkespillet «Petter» innom ni kirker før det avsluttes.

Petter

Regi: Kristin Jørgensen

Skuespillere: Hans-Erik Dyvik Husby, Stein Elvestad, Hilde Stensland, Håkon P. Christensen, Ingrid Steinholt Mortensen og Isak Adriansen

Nykomposisjon og nye arrangementer: Knut Størdal

Dirigent: Knut Størdal

Musikere: John Børge Askeland (bass), Ole Martin Torseth (trommer), Alf Knutsen (orgel), Øivind Nussle (fiolin), Tor Johan Bøen (fiolin), Lazar Miletic (bratsj), Mark Bennett (trompet).

Sangere: Karoline Åseng, Soetkin Baptist, Kristian Gjertsen og Henrik Sand Dagfinrud.

Lokale kor: Alstahaug Sangkor og Nesna Songlag: Alstahug kirke, Herøy kirke og Nesna kirke. Holand Blandakor: Sortland kirke, Lødingen kirke og Svolvær kirke. Breivik Sangerlag: Gildeskål kirke, Misvær kirke og Fauske kirke.

Kommentarer til denne saken