Yoko Ono kommer til Lofoten

Setter opp verk i Lofoten: Yoko Ono skal vise sitt  verk  "ONOCHORD" i Henningsvær i januar og februar neste år.

Setter opp verk i Lofoten: Yoko Ono skal vise sitt verk "ONOCHORD" i Henningsvær i januar og februar neste år. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Henningsvær blir arena for et stort kunstprosjekt på nyåret i regi av verdensstjernen Yoko Ono. Da skal beskjeden "I Love You" kringkastes fra fyret i Henningsvær til hele verden.

DEL

Det er verket ONOCHORD av Yoko Ono som skal settes opp i Henningsvær. Japanske Yoko Ono er for mange kjent som kona til John Lennon, men er også kjent som blant annet artist og samtidskunstner. Nå kommer hennes verk til Lofoten.

– I dette verket oppfordrer hun oss alle til å sende beskjeden «I Love You» til hverandre, ut over hele verden og til universet, framgår det av sakspapirene til Fylkesrådet i Nordland som har tildelt 80.000 kroner i støtte til prosjektet.

Beskjeden skal sendes gjennom hennes variant av morsekode, den såkalte ONOCHORD, heter det videre. Den består av en serie lysblink og budskapet skal sendes fra Henningsvær fyr fra midten av januar til slutten av februar neste år.

Vil skape håp

Prosjektet produseres av Faurschou Art Resources i samarbeid med KaviarFactory i Henningsvær.

– Målet med ONOCHORD er å få så mange mennesker som mulig til å være mottakere og avsendere av beskjeden «I love you». Videre er målet å skape håp i en tid som er mørk – både på grunn av mørketiden og for at det er usikkerhet for framtiden både for jorden og for den enkelte, framgår det videre av utredningen til fylkeskommunen.

Målet er også at ONOCHORD skal gjøre Henningsvær til et symbolsk fyrtårn i Yoko Onos ånd for fred og kjærlighet i verden.

– Lyset fra fyrtårnet vil kunne sees over hele Henningsvær og inn til fastlandet. Det vil også kunne sees fra Hurtigruten som daglig seiler forbi. ONOCHORD vil bli streamet på partnernes hjemmesider og på andre sosiale medier. Dermed vil verket være tilgjengelig verden over.

Man ser også for seg at passasjerene på Hurtigruten skal kunne sende signaler tilbake til fyret med lommelykter når de seiler forbi.

Satsingen har total kostnad på 314.000 kroner som nå altså Nordland fylkeskommune har støttet med 80.000 kroner.

– Fylkesråden mener dette er et unikt og spennende prosjekt som vil bidra til å styrke Henningsværs renommé som et sted hvor kunst og natur møtes, skriver fylkesråd Aase Refsnes i sin vurdering og trekker fram markedsføringsverdien.

– Siden verket gjøres tilgjengelig på sosiale medier, vil det kunne bidra til å gjøre Henningsvær, Lofoten og Nordland kjent for mennesker over hele verden, viser hun videre til.

Ifølge sakspapirene til fylkeskommunen er planen også at Yoko Ono selv skal være til stede i Henningsvær når lyset tennes for første gang.

– Det vil i så tilfelle føre til stor oppmerksomhet rundt prosjektet, konkluderer fylkesråden i sin utredning.

– Et fantastisk sted

Luise Farschou i det danske selskapet Farschou Art Resources sier til Lofotposten at hun samarbeider med Yoko Ono.

– Bakgrunnen er at Yoko Ono har fortalt om ONOCHORD og hennes drøm om å realisere dette på et fyr. Da sier jeg at jeg har gode venner som står bak en av de eneste privateide fyr i Skandinavia og at det ligger på et helt unikt og fantastisk sted, forteller hun.

Farschou forteller at Yoko Ono ble svært positiv til å sette opp verket i Lofoten.

– Hun ble meget begeistret og vi har arbeidet nå fram og tilbake for at dette skal lykkes, sier Farschou.

Hun peker også på betydningen av å sende ut et godt budskap fra nord i mørketiden.

– Det er både fordi vi er i vintermørket men det er også en tid i verden der det er viktig at vi sender et lys inn i mørket på et mer symbolsk plan.

Det er kun de siste detaljene og enkelte tekniske detaljer som nå skal på plass i det som betegnes som et drømmeprosjekt i Henningsvær for 84 år gamle Yoko Ono.

– Vil Yoko Ono selv være til stede i Henningsvær?

– Det kan jeg ikke bekrefte, det er ikke besluttet og det må vi se på, sier Luise Farschou.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags