DET ER HAUST I ROMMA

Det er haust i romma

huset gulnar

vindauga har månelys

lik store hav

gardinene

flortynne mot tinningen

mor glatter ut duken

med raude roser

katten strekkjer seg

Slik lyder et dikt fra Johannes Eines første diktsamling, "Sakte kjem eg der."

Vind og kjærtegn

Johannes Eines ble født i 1948, og vokste opp på Storeidet på Vestvågøy. Den korte diktboka hans, utgitt i år på Publika Bok, har blitt til over tid. Og den innbyr til rolig, avslappet, ettertenksom lesning.

Små glimt av stemninger åpner døra på gløtt til et helt liv. Forfatterens eget liv, kanskje? Eller kanskje likså vel leserens? Vind og kjærtegn gir seg til kjenne, lar deg vite at du lever. Regnet faller fra blå, tung tåke.

Livskraft

Varsomme riss i minnebarken vekker en almenmenneskelig tilstedeværelse. Mor glatter ut duken, Rester fra en varm sommer pyntet i flerfarget dress.

Vinduene har månelys.

Det gjør godt å lese Johannes Eines dikt. De ørsmå bevegelsene er fulle av livsfølelse. Diktene vekker et stille livsbegjær i leseren: Å suge til seg inntrykkene – men varsomt, som en blomst suger livskraft opp gjennom sine røtter. Slik et barn opplever verden som ny i hvert øyeblikk, ved at hvert inntrykk gis vekt. Livskraft betyr ikke å harve voldsomt over verden.

Joda, her er også oppbrudd, og vi ferdes gatelangs med taterdrømmer, vi knuger om ungdommens vinglass. Men stadig lyttende ...

ALLTID SOM FØR

Alltid som før

vaknar eg til seine

haustkveldar

eg kryp ut

i mine dikt

og anar framtid