Denne uka konkurrerte Skandinavias fremste innovasjonstalenter i Scandinavian Innovation Award (SIA) om en plass i verdensfinalen i USA. Team Ørneklo fra Leknes imponerte stort med sitt forskningsprosjekt og fikk skryt av juryen.

– Et skyhøyt nivå, sier olympisk mester og ambassadør for Equinor Morgendagens helter, Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Innovasjonskonkurransen SIA er en del av FIRST LEGO League som arrangeres av FIRST Scandinavia og Equinor Morgendagens helter. Av over 700 skandinaviske lag ble ti av dem håndplukket til å delta i konkurransen, og i dag presenterte Fygle-talentene sine innovative løsninger for årets tema: Fysisk aktivitet.

De unge forskerspirene har ligget i hardtrening for å utvikle både prosjektet og øve på presentasjonen i ukene før konkurransen. Det var derfor stor stas da elevene fikk skryt fra en tidligere olympisk mester som dukket opp på skjermen under finalen, som i år ble avholdt digitalt.


I fjor ble det kjent at Astrid Uhrenholdt Jacobsen la opp som langrennsløper for å satse videre på legeyrket. Med stor lidenskap for fysisk aktivitet, sport og realfag, lot hun seg imponere av de kloke hodene.

– Jeg er svært imponert over det høye nivået på løsningene som Lofoten-laget og de andre har kommet opp med for å gjøre fysisk aktivitet mer tilgjengelig for alle. Det er disse vi stolt kan kalle for morgendagens helter, sier Jacobsen.


Team Ørneklo startet forskningsprosjektet med en tanke om å gjøre fysisk aktivitet mer motiverende for rullestolbrukere, og kom opp med ideen om «downhill». Prosjektet har utviklet seg videre til å bli et produkt som kan benyttes av alle.

Morgendagens forskere og ingeniører SIA fokuserer på prosjektdelen av FIRST Lego League, og gir en hyllest til Skandinavias fremste innovasjonstalenter og deres gode resultater i årets forskningsprosjekt innen fysisk aktivitet. Selv om konkurransen ble avholdt digitalt har ikke engasjementet blant de unge latt vente på seg.

– Det er selvfølgelig synd at vi ikke kunne holde et fysisk arrangement i år, og vi vet at Team Ørneklo og de andre lagene hadde gledet seg til å møte hverandre. Heldigvis har det ikke satt en stopper på engasjementet, og elevene har vist både glød, læringsevne og innsats. Årets forskningsprosjekter har imponert meg veldig, sier Silje Kumeus, konseptleder for FIRST LEGO League Scandinavia.

Det var RoboMech 2.0 fra Bergen, Team Gulflagg fra Sverige, The FitNuts fra Danmark og Climb Blind fra Bergen som vant priser under dagens konkurranse. Lagene får dermed muligheten til å sende sine prosjekter til Global Innovation Award, hvor 20 lag plukkes ut til å delta i den digitale verdensfinalen i USA i juni.