Johs Røde er død: - En utrolig engasjert mann

Johs Røde ble 83 år gammel, og beskrives som en utrolig engasjert mann.

Johs Røde ble 83 år gammel, og beskrives som en utrolig engasjert mann.

Artikkelen er over 1 år gammel

Johs Røde er død. Multikunstneren ble 83 år gammel.

DEL

Multikunstner Johs Røde er død. Røde ble 83 år gammel. Han er kanskje mest kjent for sine kunstverk i metall, der hans kjærlighet til kysten, og motstand mot spesielt oljevirksomhet utenfor Lofoten, kom til uttrykk.

Han drev blant annet Galleri Avkroken på Ramberg.

Per-Kaare Holdal har jobbet sammen med Røde i flere år, og i mange sammenhenger.

De jobbet blant annet sammen i Lofoten mot Sellafield.

- Johs som person var en utrolig engasjert mann. Han var ikke stor i høyden, men han hadde en kraftig røst, og et kraftig ordforråd. Når Johs var til stede, så hørtes han. Så var han en mann som brant for det lokale, for Lofoten, for kysten og for kystkulturen, og for et rent hav, samt miljøet generelt, sier Holdal.

Holdal forteller at Røde var engasjert i kampen mot oljeboring helt til det siste.

- Vi har vært samkjørt på oljesiden. Han var veldig engasjert i å få stoppet utspillet, om borertillatelsene sør for Lofoten. Vi hadde mange gode samtaler. Han var så engasjert nå på slutten. Fredrik Hauge kunne fortelle at Johs hadde lagt inn en søknad om å få mønster på Bellnona-båten. Han var engasjert og brant for naturen, og et rent hav, helt til det siste. Det var en glede å være sammen med Johs. Han var en multikunstner, som brukte sin kunst for å nå frem med sin argumentasjon for hans holdninger og meninger om miljøet. Det blir stående igjen så mye ved Johs, sier Holdal.


Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken