Årets Lofoten International Artfestival (LIAF) har flere innganger inn til kunsten.

Samtlige skoler og barnehager har fått, eller skal få besøk av kunstpedagog Kristin Risan i Nordnorsk Kunstnersenter i forkant av LIAF, og det er avtalt at de alle sammen skal besøke kunstutstillingen i festivalperioden. Der vil de få veiledning i hvordan kunst kan oppleves, og lære mer om kunst på årets LIAF med tema «Disappearing Acts».

- Den handler om ting som forsvinner, og hvordan vi kan påvirke. Det er et filosofisk spørsmål, et bredt tema som kunstnerne har kunnet tolke som de vil, sier informasjonsansvarlig Petter Dotterud Anthun i LIAF.

Les også: LIAF i godt selskap

Loser

Et annet formidlingsprosjekt med lokal vri er LIAF-loser.

Til sammen ti Vågan-personer med ulike alder og bakgrunn vil velge ut et verk eller en kunstner fra utstillingen og dele sine tanker med publikum. De har fått opplæring i presentasjonsteknikk, men står helt fritt å tolke kunsten ut fra egne erfaringer og bakgrunn.

Blant annet skal syvendeklassinger fra Vågan, tannlege Stein Alsos, tidligere sløydlærer Leif Langnes og Lisbeth Dahlløf, som var med å starte LIAF i 1991, lose et begrenset antall personer gjennom sin opplevelse av kunsten de har valgt. Los-turene er gratis.

– Målet er at publikum skal kunne gå på ti omvisninger og få ti totalt ulike opplevelser, sier Anthun.

Temakvelder og jubileum

LIAF 2015 blir vist i tidligere Jern & Bygg i Svolvær i perioden 28. august til 27. september.

Hver onsdag vil det arrangeres diskusjonskvelder med forskjellige tema inspirert av «Disappearing acts», blant annet kommunevalget, historien til utstillingshuset Jern & Bygg og hvordan bygdene i Vågan kan utvikles.

LIAF feirer neste års 25-årsjubileum med en utstilling som vil vises på Nordnorsk kunstnersenter i Svolvær. I perioden 1991–2013 er det arrangert 11–12 festivaler.

– Det vil blant annet presenteres verk fra hver eneste festival. Jeg håper at blant annet barn som er vokset opp med LIAF kommer og ser og husker. Det tror jeg blir ganske interessant, sier Risan.

Ønsker historier

Kunstutstillingen presenteres i de gamle lokalene til Jern & Bygg i Svolvær, et 3000 kvadratmeter stor flate med historisk sus.

Historier om for eksempel butikken eller møbler som er kjøpt der vil LIAF ta del av. Historien vil samles og blir fortalt på et av kveldsarrangementene under festivalperioden.

Jern & Bygg skal rives etter årets LIAF, og derfor ønsker man å høre hva bygget har betydd for folk opp gjennom årene.

Kunstnerne

25 kunstnere er plukket ut til LIAF 2015 av kuratorene Matt Packer og Arne Skaug Olsen.

Kunsten som presenteres vil vise sosialt engasjert kunst, inspirert av Lofoten, mye i samarbeid med lokale aktører.

To tredjedeler av alle verk er helt nye, og alle verk er lagd etter befaring i Lofoten. Noen kunstnere har jobbet med sine verk i Lofoten, andre har utforsket andre steder med befaringen som grunnlag. Flere kunstnere har samarbeidet med lokale. For eksempel er fire skulpturer senket i havet av lokale dykkere og har ligget i havet siden april. De skal tas opp og vises.

En annen kunstner har løpt rundt med en startpistol i Vågan og samlet lyd, lyd som tegner et landskap.

Jason Dodge har produsert et teppe med en tråd like lang som ovenfor været, og i samme farge som nattehimmelen i juni.

Juha Pekka Laakonen bor på en øy og lager ting av ting han finner i fjæra. 1.–4. klasse fra Kabelvåg og Svolvær skoler har hjulpet ham med å lage lister av hva de tror han vil finne.

– De er spent på hva han vil komme til å lage, sier Risan.

Sannsynligvis like spent som losene, som ikke får se kunsten de skal velge et verk av å tolke før åpningen, og oss publikum som LIAF etter LIAF lar oss rykkes med og inn i en internasjonal kunstverden som har brukt Lofoten og «Disappearing Acts» som avspark.