Kulturrådets ærespris for 2015 tildeles prosjektet Skulpturlandskap Nordland, for deres enestående internasjonale skulptursamling og det arbeidet som er gjort for å bygge opp og formidle kunstprosjektet.

I rådsmøtet torsdag 24. september vedtok Kulturrådet å gi Skulpturlandskap Nordland Kulturrådets ærespris for 2015. Kulturrådet deler hvert år ut en ærespris for "en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv". Æresprisen er på 600 000 kroner. Kulturrådet er 50 år i 2015, og i jubileumsåret har rådet også åpnet for å gi prisen til prosjekter eller kunstneriske konstellasjoner.

Rådets begrunnelse

Skulpturlandskap Nordland, ved Nordland fylkeskommune, får prisen for sin unike skulpturpark spredt over hele fylket. Skulptursamlingen består av monumentale skulpturer, av norske og internasjonalt anerkjente kunstnere, som er installert langs Nordlands kyst. Det amerikanske tidsskriftet National Geographic kåret sommeren 2014 Skulpturlandskap Nordland til en av verdens 10 beste skulpturparker.

- I jubileumsåret har Kulturrådet for første gang valgt å tildele æresprisen til et prosjekt og ikke en enkeltperson. Skulpturlandskap Nordland er et enestående prosjekt både i norsk og internasjonal sammenheng, sier rådsleder Yngve Slettholm.

«Prosjektet har evnet å inkludere både lokale, regionale, og internasjonale perspektiver i arbeidet med utviklingen av skulpturlandskapet. Skulpturene både harmonerer med og utfordrer den lokale naturen, samtidig som skulptursamlingen utgjør en helhet.

 

Rådet ønsker å løfte frem prosjektet for sin innsats over mange år og det initiativet og samarbeidet man har fått til. Skulpturlandskap Nordland er og har vært til glede for et stort publikum, og har inspirert andre lignende prosjekter både nasjonalt og internasjonalt», sier Kulturrådet i sin begrunnelse.

- Denne prisen må deles med mange

- Det er en stor ære å få æresprisen i Kulturrådets jubileumsår. Dette er en pris som må deles med mange. Skulpturlandskap Nordland er en stor gave, en kunstskatt. Prosjektet vil leve videre, også i internasjonal sammenheng, sier Fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse i Nordland, Ingelin Noresjø.

 

Skulpturlandskap Nordland er en internasjonal kunstsamling i hovedsak utviklet i perioden 1992-98. To nye skulpturer ble oppført i 2009 og 2010 og en foreløpig siste skulptur ble oppført i 2015. Arbeidet tok til under ledelse av Nordland fylkeskommune i samarbeid med de deltagende kommunene. De 35 kunstverkene er plassert i landskapet i 35 kommuner i Nordland, i tillegg til en skulptur i Troms. Bak kunstverkene står 36 kunstnere fra 18 forskjellige land.

 

Billedkunstner A K Dolven, tidligere fylkeskultursjef Aslaug Vaa og tidligere fylkesordfører Sigbjørn Eriksen var initiativtakere til Skulpturlandskap Nordland. Kurator Maaretta Jaukkuri har vært med siden oppstarten av prosjektet. I tillegg har det vært en rekke andre viktige pådrivere og deltakere opp gjennom årene.

 

De deltakende kunstnerne er: Hreinn Fridfinnsson (Island), Dorothy Cross (Irland), Erik Dietman (Sverige/Frankrike), Kain Tapper (Finland), Oddvar I.N. (Norge), Hulda Hákon (Island), Sissel Tolaas (Norge), Waltercio Caldas(Brasil), Antony Gormley (Storbritannia), Per Kirkeby (Danmark), Kari Cavén (Finland), Gediminas Urbonas (Litauen), Jan Håfström (Sverige), Kristján Gudmundsson (Island), Per Barclay (Norge/Italia), Tony Cragg (England), Steinar Christensen (Norge), Inge Mahn (Polen/Tyskland), Bård Breivik (Norge), Olafur Gíslason (Island), Bjørn Nørgaard (Danmark), Martti Aiha (Finland), Luciano Fabro (Italia), Cristina Iglesias (Spania), Toshikatsu Endo (Japan), Markus Raetz (Sveits), Dan Graham (USA), Anish Kapoor (India/England), Sarkis (Tyrkia/Frankrike), Kjell Erik Killi Olsen (Norge), Sigurdur Gudmundsson (Island), Inghild Karlsen (Norge), Raffael Rheinsberg (Tyskland), Cildo Meires (Brasil), Per Inge Bjørlo (Norge) og Annie Anawana H. Hobøl (Norge).

 

Åpen nominasjon og ekstra nykommerpris

Årets ærespris er spesiell på flere måter. I forbindelse med Kulturrådet 50-årsjubileum har rådet bedt publikum om innspill til hvem som fortjener æresprisen. Det kom inn 90 forslag til fristen i august, både enkeltpersoner, ensembler, grupper, prosjekt og institusjoner innenfor ulike kulturuttrykk. Rådet er svært fornøyd med både bredden og kvaliteten på forslagene.

 

- Det har vært spennende og vellykket med en åpen nominasjonsprosess. Det har kommet inn mange gode forslag og det var ikke enkelt å bli enige om den beste kandidaten, sier rådsleder Yngve Slettholm.

 

Rådet har i forbindelse med 50-årsjubileet også valgt å dele ut en nykommerpris på 200 000 kroner. Her er det rådets fagutvalg som har nominert kandidater. Vinneren av denne prisen vil bli offentliggjort på Kulturrådets årskonferanse i Harstad 4. november.

Æresprisen vil bli delt ut senere i år, vi kommer tilbake med mer informasjon om sted og tid.