Feirer 40 år med jubileumsutstilling: - Noe for alle sansene

Utstilling: Utstillingskoordinator Janna Thöle-Juul, daglig leder Svein Ingvoll Pedersen, styreleder Silja Skoglund og kunstmontør Bjørn Tore Stavang er klar for utstillingsåpning på Nordnorsk Kunstsenter.

Utstilling: Utstillingskoordinator Janna Thöle-Juul, daglig leder Svein Ingvoll Pedersen, styreleder Silja Skoglund og kunstmontør Bjørn Tore Stavang er klar for utstillingsåpning på Nordnorsk Kunstsenter. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I år er det 40 år siden Nordnorsk Kunstnersenter ble grunnlagt. Nå skal det feires med ei jubileumsutstilling.

DEL

Den offisielle åpningen av kunstnersenteret fant sted 26. mai i 1979, og den aller første utstillingen viste en brei presentasjoner av medlemmer i de nordnorske billedkunstnernes og kunsthåndverkernes organisasjoner. Sommerens utstilling ligner, når 93 nordnorske kunstnere stiller ut i kunstsenteret.

– En del av kunstnerne som var med da, er også med nå – mens en del av dem ikke var født, sier daglig leder ved Nordnorsk Kunstsenter, Svein Ingvoll Pedersen.

50 prosent

Jubileumsutstillingen har fått navnet «Generalforsamling», og åpner lørdag 8. juni i lokalene på torget i Svolvær. Dagfinn Bakke, Thor Erdahl, Eva Harr, Vebjørg Hagene Thoe og Grethe Winther-Svendsen er blant kunstnere som skal stille ut.

– Vi hadde ei åpen utlysning for ei tid tilbake, og 50 prosent av alle organiserte kunstnere i Nord-Norge har takket ja til å være med på utstillingen. Det er veldig gøy å kunne presentere ei utstilling hvor såpass mange er med, sier Pedersen, og legger til at kunstnere kommer fra lengst sør i Nordland til lengst nord i Finnmark.

Utstillingskoordinator Janna Thöle-Juul forklarer at de fleste av verkene i utstillingen er nye, men at det også finnes noen gamle klassikere. Utstillingen byr på både foto, maleri, smykker, tekstiler, video og lydarbeid.

– Her er det virkelig noe for alle sansene. Det er et utrolig stort spenn, som gjør at publikum får se mangfoldet.

Kunstnere på åpningen

I ei pressemelding skriver NNKS at kunstnersentrene rundt omkring i landet ble opprettet med formål om å sikre kunstens uavhengighet, kunstnernes ytringsfrihet, å motsette seg ensidig kommersialisering, å gi kunstnerne større rom og flere roller og arbeidsmuligheter i samfunnet, samt å sikre redelig lønn og vederlag for kunstnerisk arbeid.

– Samtidskunsten endrer seg raskt, og mye har hendt i norsk kunstliv siden 1979, men alle de sentrale målene er like aktuelle i dag som de var for 40 år siden, heter det i pressemeldingen.

Under åpningen av jubileumsutstillingen vil mange av kunstnerne være til stedet.

– Vi gleder oss til i morgen, og håper at mange kommer for å se kunsten og å møte kunstnerne bak, sier styreleder i NNKS, Silja Skoglund.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken