Prisen gis til den utstillingen eller det kunstprosjektet i Norge som medlemmene i Kritikerlagets kunstseksjon mener var av størst betydning i året som gikk.

- Som en pris gitt av kunstkritikere er dette en veldig stor anerkjennelse for LIAF, det betyr veldig mye for oss og er noe vi tar med oss videre. Jeg vil også takke kuratorene for deres evner til å tenke nytt om forbindelsene mellom kunst, samfunn og natur, og for den utrolige arbeidsmengden de la ned i LIAF 2019, sier Svein Ingvoll Pedersen, daglig leder Nordnorsk Kunstnersenter i en pressemelding.

LIAF 2019 ble arrangert i Svolvær i Lofoten mellom 30. august og 29. september 2019. I forkant av dette, fra høsten 2018, ble kunstnere invitert til å bo og arbeide på fire mindre steder spredt fra øst til vest i Lofoten: Digermulen, Skrova, Valberg og Ramberg.

- Utstillingsperioden i Svolvær ble ledsaget av et omfattende program med performancer, foredrag, debatter, konserter, med mer. Totalt ble gikk 40 arrangementer av stabelen i løpet av måneden. Det mest omfattende og ambisiøse av disse var Tangkongressen, en internasjonal og tverrfaglig konferanse som samlet et større antall deltakere og publikummere, heter det i pressemeldingen.

LIAF 2019 ble kuratert av Hilde Methi, Karolin Tampere, Neal Cahoon og Torill Østby Haaland.

Kritikerlaget legger vekt på helheten av utstilling, langvarige arbeidsopphold for kunstnere og arrangementsprogram i sin begrunnelse for prisen, der de blant annet skriver:

- Lofoten internasjonale kunstfestival 2019 maktet å forene langsiktige arbeids- og forskningsperioder for de inviterte kunstnerne med en svært meningsfull og gjennomført hovedutstilling i Lofotpostens gamle lokaler.

- Vi ønsker å dele prisen med alle kunstnere, alle gode støttespillere i Lofoten, hele LIAF-teamet og alle andre som gjorde det mulig å virkeliggjøre LIAF 2019, sier Methi, Tampere, Cahoon og Haaland.