Mandag ettermiddag var Bjørn Sturla Horn fra Leknes på tur til Ballstad da han på Skotnesmyrene plutselig ble oppmerksom på en fugl som satt på et gatelys.
Han stoppet og fikk tatt bilde av fuglen.
-Det viste seg å være en orrhane. Det var et sjeldent og artig syn, sier Bjørn Sturla Horn som forteller at fuglen satt i ro og brydde seg ikke om at han tok bilde av han.
Relativt sjelden
Johan Sirnes i Norsk ornitologisk forening, Lofoten Lokallag, sier at orrfugl er en relativt sjelden fugl i Lofoten.>
-Det er noen eksemplarer fordelt på noen få steder i Lofoten som er her hele året. På denne tiden er det heller ikke uvanlig at det kommer en og annen streiffugl, sier Sirnes.
Anonymt liv
Han er klar på at orrhanen er vanskelig å få øye på.
-Orrhanen lever et veldig anonymt liv og er ikke så lett å få øye på. Det er mye lettere å høre orrhanen enn å se den. Spesielt på våren er det lett å høre den når den spiller opp, sier Johan Sirnes i Norsk ornitologisk forening, Lofoten Lokallag.
Ulik fjærdrakt
I følge Wikipedia er orrhanen ca. 53 cm lang og veier mellom 1 og 1,5 kg, mens orrhøna er ca. 41 cm lang med en vekt på ca. 900 gram.
De har helt ulik fjærdrakt og farger.
Høna er brunspraglete.
Hanen er nærmest svart med blå-lignende fjær på brystet.
Orrfuglen holder til i løv- og barskog, gjerne med myrer og hogstfelt og på heier ved kysten.
Den spiser knopper av løvtrær, særlig bjørk, og bartrær, blad og bær av forskjellige lyngarter og insekter. Fuglen finnes over store deler av Norge gjennom hele året.
Orrfuglen hekker fra april til juni med 8-10 egg i reir på bakken. Ungene flyr etter 1-2 uker.