Hun springer og spretter rundt i lokalene til Møbelringen i Svolvær, og er populær både blant ansatte og kunder.

– Lotta ble født i slutten av juli, og derfor har vi oppfostret henne på flaske, forteller Linda Rishaug. Hun og ektefellen Idar Rishaug har norsk villsau på Ulvøya i Raftsundet. De 20–30 sauene går ute hele året, og i april kom det rundt 20 lam. Derfor kan man trygt si at Lotta er sent ute når hun først kom til verden i slutten av juli.

– Vi har hatt Lotta her på butikken i fem uker, og mater henne hver dag med kalvegodt på flaske. Resten av døgnet tilbringer hun hjemme i huset hos oss, men vi prøver å venne henne til å være mest mulig ute nå. Hun er begynt å spise litt gress og elsker selje. Men fortsatt vil hun inn for å få litt kos, ligge i sofaen, og bli klødd.

 

Linda forteller at villsauene er hardføre og trives med å gå ute året rundt. De har et fjøs de går inn og ut av når de ønsker det.

– Når det er mye snø, eller barfrost må vi oppover og fore dem. Ellers klarer de seg selv. Men i år har vi vært uheldige ettersom vi har hatt mye tap av dyr på grunn av rev og ørn. De har virkelig tatt for seg. Nå har vi skaffet oss en lama som skal gjete sauene. Lamaen går mellom dersom sauene blir angrepet, og vi er spente på å se hvor effektivt dette er.

Hvordan reagerer kundene når de ser et lam som spretter rundt i butikken?

 

– Folk blir mildt sagt overrasket. Det er nesten så de glemmer hvorfor de kom hit. Vi har bare fått hyggelige reaksjoner. Det er faktisk en del folk som kommer hit langveis fra for å se på lammet. Det er moro.

Hvor lenge skal Lotta være i butikken?

– Vi har planer om å sette henne inn i saueflokken på Ulvøya i slutten av september. Og hun skal ikke bli fårikål, hun skal få bli gammel på Ulvøya, sier Linda.