Birger Krogh i Steinfjorden på Vestvågøy har et helt hjørne av bua si fylt av rariteter han har fått i garn og line gjennom karrieren. Der er eksotiske fisker og krabber, og diverse eiendeler som folk har mista på havet. I august for to år siden fikk han hakeslepp da det kom opp ei lommebok med gamle mynter med lina.

Hakeslepp på mannskapet ble det også her om dagen på Røstbanken, da lina ble dratt. Hakeslepp - og deretter elleville spekulasjoner om forhistorien til det delikate plagget som var tullet rundt lina.

- Det var en superserk, en nattkjole så fin at det må ha tilhørt ei flott havfrue. Ei spansk ei, spøker fiskeren og viser til at det blant annet står "Malaga" på merkelappen.

Mannskapet har studert fangsten inngående: Kjolen har navnet BEA LACE SINGLET UPD og størrelsen er large.

Kjolen er av tynt materiale og har rikelig med blonder, og det var et helt styr for de oljefyrkledte å prekkevere og ta vare på den finmaska fangsten som kom opp fra 350 favners (ca 600 meters) dyp.

De kunne konstatere at ikke alt marint avfall er like ekkelt.

- Nei, dette var jo en lekker sak, konstaterer Krogh som avviser at fangsten kom fra "nattstått bruk".

Nå henger kjolen til tørk og den skal opp på veggen i bua.

Hva hvis det er noen som savner den...?

- Hehehe, ja da kan hun få den tilbake - kanskje, flirer Krogh.

340 angler på line går ned på 600 meters dyp. En av anglene tar med seg ei pengebok opp. Birger Krogh på Tangstad er forundret over det han fant i pengeboka.

Kuriosa: Hunddagene

Hundedagene, eller røtmåneden, er etter vår kalender fra 23. juli til 23. august.

Ifølge folketroen har mat lett for å råtne i denne perioden.Temperaturen i sjøen er høy i denne perioden, og næringsinnholdet i vannet er lavt på grunn av algevekst, noe som kan føre til at detritus og annet organisk materiale flyter opp, men disse sammenhengene er dårlig dokumentert eller ikke i det hele tatt.

Kilde: Wikipedia