Da strømmen gikk lørdag i hele Lofoten, ble også strømmen i Henningsvær borte.
Da det ble klart at dette kunne trekke ut, siden begge hovedlinjene til Lofoten var nede, og stolpene til hovedlinjen inn over Engøya til Henningsvær også knakk som fyrstikker, begynte lørdagskosen med talglys og oljelamper, Yatzy og øl og peanøtter å rykke nært alles bevissthet.
Ti minutter før kl. 18.00 lørdag åpnet derfor Jokerbutikken dørene sine. Og smilende fra øre til øre mandag kunne trofaste kunder forteller til Lofotposten at det neppe er solgt mer øl noen gang på ti minutter i Henningsvær som akkurat denne orkanlørdag i februar.
– Vi måtte jo åpne og la folk få kjøpe batterier, lampeolje og annet nødvendig, og ølsalget kunne altså foregå fram til kl. 18.00. Så det ble omsatt mye øl de ti minuttene, og andre varer etterpå, sier en smilende kjøpmann Børge Larsen.
– Men det er ikke ølsalget som Børge blir husket mest for av alle oss, sier søstrene Anne og Inger Tørrissen. .
– Det er nemlig ladebordet for mobiler og nettbrett.
– Børge har nemlig strømaggregat i butikken, og han la til rette for at alle i Henningsvær kunne komme innom butikken og lade mobilene og nettbrettene sine.
– Det gjorde ei strømløs helg lettere å takle, sier de to lattermilde kvinnene, og gir Børge Larsen skikkelige smaskkyss på begge kinnene på vegne av alle beboerne som Børge stilte opp for denne orkanhelgen.
– Jeg kjøpte inn et brukt dieseldrevet strømaggregat i fjor sommer, som nytt koster over 100.000 kroner. Det erstattet det gamle, langt svakere aggregatet som var i butikken.
– Det nye leverer 65 kilowatt effekt, og holder både kjøledisker, frysedisker og lys og kassaapparater i drift når strømmen er borte. Under orkanen «Ole» i helgen er jeg glad det ble innkjøpt, for vi ble lenge uten strøm, både lørdag, søndag og mandag.
– Jeg har følt samholdet i Henningsværsamfunnet denne helgen på kroppen, og er glad for at vi kunne holde åpen butikk tross strømbruddet.
– Det store behovet for å få ladet opp mobiler og nettbrett var selv ikke jeg klar over, men disse nymotens datadingser er folk utrolig avhengige av. Og lading har folk fått gjort gratis på butikken i åpningstiden både lørdag, søndag og mandag, sier Joker-kjøpmann Børge Larsen.