Mandag kan du få med deg dette fenomenet på himmelen - det er 32 år til neste gang

Bildet er fra supermåneformørkelsen natt til 28. september 
2015 (total fase). Det turkise området skyldes lys som spres gjennom Jordens ozon-lag.

Bildet er fra supermåneformørkelsen natt til 28. september 2015 (total fase). Det turkise området skyldes lys som spres gjennom Jordens ozon-lag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mandag morgen inntreffer en stor og spektakulær måneformørkelse. Den blir synlig over hele landet.

DEL

Under formørkelsen vil månen være svært nær Jorden, med kun 356 200 kilometer. Den karakteriseres derfor som en superfullmåne. Denne supermånen vil mandag passere inn i jordskyggen og bli formørket.

– Mot slutten av formørkelsen vil månen komme lavere på vesthimmelen, og da er det viktig å observere fenomenet fra steder med fri sikt, skriver astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes, Science fiction-forfatter og vitenformidler, i en pressemelding.

31. januar i fjor var det også en supermåneformørkelse, men denne var kun synlig for deler av landet.

Starter tidlig

Dersom du vil se den totale formørkelsen av supermånen må du stå opp tidlig mandag morgen.

Formørkelsen starter kl. 03.36 norsk tid. Da begynner månen å bevege seg inn i halvskyggen fra Jorden. Etter en halvtime vil man kunne se at fullmånen har fått et litt dempet lys.

Kl. 04.34 begynner månen å komme inn i helskyggen fra Jorden, og den første delvise fasen er i gang.

kl. 05.41 er månen fullstendig inne i helskyggen og den totale fasen har startet. Totaliteten er mørkest rundt midtpunktet kl. 06.12 og avsluttes kl. 06.44 da den avsluttende delvise fasen begynner.

Denne fasen vil vare fram til 07.51, og deretter følger en gradvis lysere halvmåneformørkelse. Formørkelsen vil være helt over kl. 08.48.

Skjematisk fremstilling av måneformørkelse. 
Formørkelsen oppstår når Månen beveger seg inn i skyggen fra Jorden.

Skjematisk fremstilling av måneformørkelse. Formørkelsen oppstår når Månen beveger seg inn i skyggen fra Jorden. Foto:

– I tillegg til totaliteten vil også de delvise fasene bli svært spektakulære, lover Sannes og Røed Ødegaard.

Videre skriver de:

– Under en total måneformørkelse blir månens utseende vanligvis kraftig endret med skiftende farger i oransje, rødt og burgunder gjennom de ulike fasene. Sollyset passerer gjennom jordatmosfæren der hvor Solen enten er i ferd med å gå opp eller går ned – et belte som strekker seg rundt hele Jorden. Vi kan derfor si at månens farge og lysstyrke under totaliteten gjenspeiler alle Jordens soloppganger og solnedganger.

- Kryss fingrene

I Nordland er det Lofoten som har de største sjansene for å få sett formørkelsen. Statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen mener det bare er å krysse fingrene.

- Nedbøren avtar i kveld og det kan tidvis bli sprekker i skydekket. Det er litt vanskelig å si om man får skyfritt der og da, på det stedet man er, men det er verdt et forsøk. Nedbøren tar i hvert fall en pause i natt. Det ser ikke helt ille ut i Lofoten, det er verre lengre nord, sier hun.

Sjeldent

Totale formørkelser av supermåner er sjeldne. Det har vært kun åtte slike hendelser siden år 1900. Disse inntraff i 1910, 1928, 1946, 1964, 1982, 2015, 2017 og 2018.

Neste supermåneformørkelse på Jorden skjer i 2033. Denne blir ikke synlig fra Norge. Neste gang vi kan se en sammenlignbar supermåneformørkelse fra Norge er i 2051.

Artikkeltags