Gå til sidens hovedinnhold

Kutter én klasse i Lofoten - berget naturbruk etter kraftige protester

Artikkelen er over 1 år gammel

Fylkestinget i Nordland vedtok onsdag ettermiddag de mye omdiskuterte skolekuttene i fylket.

Forslaget om å legge ned naturbruk og fiske og fangst ved Vest-Lofoten videregående skole vakte sterke reaksjoner i Lofoten. Onsdag behandlet fylkespolitikerne forslagene til endringer i skolestrukturen.

Det var allerede klart på forhånd at fylkespolitikerne la opp til å skjerme naturbruk og fiske og fangst. Det uttalte fylkesrådsleder Thomas Norvoll i november til Lofotposten.

Under behandlingen onsdag ble det også klart at høyt press gjorde at kuttet ble droppet.

- Tilbudet ble i utgangspunktet foreslått nedlagt. Etter innspillsrundene var tilbakemeldingene sterke og entydige om at det er svært lite hensiktsmessig å vurdere nedlegging av tilbudet nå. Med bakgrunn i en total vurdering av naturbrukstilbudet i region nord så foreslås det videreføring av Vg1 Naturbruk ved Vest-Lofoten vgs, heter det i innstillingen som ble lagt fram for politikerne onsdag.

Forslaget fra Ap, Sp, SV og KRF ble vedtatt.

Totalt ble 25 linjer vedtatt nedlagt i Nordland. Fylkesrådet meldte onsdag formiddag at de skjermet fire tilbud, deriblant naturbruk på Kleiva.

Fiske og fangst videreføres i Øksnes, men det blir ikke etablert VG1 naturbruk her. Videre vurderinger her skal gjøres neste år

Ved Vest-Lofoten videregående skole blir derimot VG2 data og elektronikk lagt ned. Det er det eneste kuttet som gjøres i Lofoten.

- Tilbudet har slitt med rekrutteringen over mange år. Læreplasstilgangen er dårlig i Lofoten, og tilbudet har ikke vært igangsatt de to siste årene, heter det i saken.

Vestvågøy-ordfører Remi Solberg (Ap) er glad for at utfallet for naturbruk ble som det lå an til. Fylkesrådsleder Thomas Norvoll avlyste i forkant kuttet av fiske og fangst samt naturbruk.

- Det er gledelig at fylkestinget landet på dette, det var det eneste fornuftige, sier Solberg.

Ved Aust-Lofoten videregående skole opprettes VG1 salg, service og reiseliv fra neste skoleår, linja erstatter VG1 service og samferdsel.

Kommentarer til denne saken