I krystallklart vann fløt og snorklet ni turister fra Sør-Norge med strømmen i Sundstraumen i Flakstad tidligere denne måneden. Plutselig ropte en jente: – Se der, se der!

Det var en flokk med syv-åtte spekkhoggere som kom svømmende mot dem. Carl Røper fra Gravdal beordret alle snorklerne opp av vannet.

– Det er en unødvendig risiko å bli i vannet mens spekkhoggerne er der. Vi ser jo nesten ut som en gjeng med seler, smiler hovedinstruktøren hos Lofoten Adventure Company.

– Spekkhoggerne opptrådte ikke truende på noe vis, og det var ingen dramatikk. Men jeg tok en vurdering der og da om at det var tryggest å være på land, legger han til.

Alle turdeltakerne syntes det var et artig og eksotisk møte med kvalene.

Kvinne i båt.Forsker Heike Vester.

Riktig valg

– Instruktøren gjorde et riktig valg, han oppførte seg ansvarlig da han tok snorklerne opp på land, mener kvalforsker Heike Vester.

Hun er leder av Ocean Sounds i Henningsvær, og har tolv års erfaring med spekkhoggere. Vester opplyser at det er rundt fem flokker med spekkhoggere i Lofoten i sommer.

Det har aldri blitt registrert at spekkhoggere ute i det fri har tatt livet av mennesker. Spekkhoggere holdt i fangenskap, hvor dyrene opplever mye stress, har tatt livet av fire mennesker. Siste dødsfall skjedde i SeaWorld Orlando i 2010.

Foto: Eric Fokke

– Myndighetene bør vise ansvar

Vester er skeptisk til snorkling med kvaler, hvor man blir sluppet ut i havet fra båt. Det blir tilbudt forskjellige steder i Norge.

– Det er ingen regulering av kvalsafari i Norge, her bør myndighetene vise ansvar. Spekkhoggere er toppredatorer (toppen på næringskjeden. Red.anm.) og bør behandles med respekt. Kun dykkerpersonell med nødvendig trening bør vurdere å tilby slik aktivitet, sier Heike Vester.

Foto: Eric Fokke

Nisebesøk

Lofoten Adventure Company har ofte mindre kvaler på besøk under de guidete vannaktivitetene sine. Nisa, som vanligvis blir opptil 180 cm lang, er et vanlig syn. Mange av nisemøtene skjer på den idylliske Rambergstranda.

– En gang mens vi sto på SUP-brett, Stand Up Paddleboard, i sommer, kom nisa helt bort til brettet. Veldig fin opplevelse, fastslår Carl Røper.